Gombás mini hamburger
Gombás mini hamburger
Hozzávalók 4 személyre
8 db mini hamburger bucihoz
- 35 dkg BL80 liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 1 dl tej (házi)
- 1 dl natúr joghurt
- 3 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1 kk só
- 2 ek szezámmag
- 2 db csirkemellfilé
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 ág kakukkfű
- 3 ek olívaolaj
- nagyszemű tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- pár levél friss fejes saláta
- 3-4 szál medvehagyma
A mártáshoz
- 40 dkg barna csiperkegomba
- 1 közepes cukkini
- 3-4 szál újhagyma
- 1 dl sárgamuskotály
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 db aszalt paradicsom
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1,5 ek olívaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, a cukrot és a sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk - hólyagosra - a tésztát.
Lisztezett deszkán a tállal leborítva 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, 8 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket formás kis bucikká kerekítjük. Mindet egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
Miután a bucik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép barnára sütjük őket. Majd rácson hagyjuk kihűlni.
A csirkemelleket megmossuk, papírtörlővel szárazra törölve szeletekre vágjuk. Fűszerezzük kakukkfűvel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal. Majd az olívaolajon mindkét felén hirtelen megsütjük, és pár perc alatt, fedő alatt puhára pároljuk. Miután megpuhult, kissé lepirítjuk.
Az újhagymát, gombát és a cukkinit megtisztítva felszeleteljük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a szeletelt gombát, és megpirítjuk, hozzáadjuk a cukkinit, az újhagymát, a fokhagymát, és a két-három darabra vágott aszalt paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk.
Mikor elpárolgott alóla a folyadék, és kellően megpirultak a zöldségek, felöntjük a borral, kevés ideig így főzzük, majd a tejszínnel sűrítjük.
Az összeállításnál a bucikat kettévágjuk, mindegyikbe egy-egy, alaposan megmosott és leszárított fejes saláta levelet ültetünk, rátesszük a csirkemellszeletet, majd erre halmozzuk a gombás szószt, és a tetejére friss medvehagyma csíkokat szórunk, és az egészet betakarjuk a buci tetejével.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept