Zöldséges aprólékleves
Zöldséges aprólékleves
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg csirkeszárny
- 10 dkg zúza (csirke)
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 3 ek olaj
- 1 ek búzaliszt
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 2 db újhagyma
- 5 dkg zöldborsó
- 5 dkg csiperkegomba
- 3 db nagyobb karfiolrózsa
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 l csirkealaplé
- 0,5 dl tejszín
- 1 db citrom
- 10 dkg tejföl
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérgyökér
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 csomag snidling
- 1-2 tk só
A galuskához
- 2 tojás finomliszt
- 1 tk tejföl
- étkezési só
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, közben egy nagyobb fazékban, olajon megpirítjuk az apróra vágott szalonnát. Ha szépen megpirult, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a feldarabolt zúzát. Addig pirítjuk, amíg a hagyma szép piros nem lesz. Kevés vizet adunk hozzá, és a zúzát így pároljuk tovább 30 percig. Közben a répát, a fehérrépát, az újhagymát szép vékony karikára vágjuk, a gombát cikkekre, a petrezselymet és a snidlinget apróra szeljük, a karfiolt rózsákra szedjük.
Ha a zúza majdnem puha, hozzáadjuk a répát, a gyökeret, a gombát, majd ráöntjük a fehérbort, és megvárjuk, míg tejesen el nem párolog. Ezután felöntjük a húsalaplével, ennek hiányában vízzel, de akkor tegyünk bele 2 db húsleveskockát. Sózzuk meg, és hagyjuk forrni. Közben egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szárnyhúsokat, a végét levágjuk, azt tegyük félre alaplének jó lesz. A szárnyakat kettévágjuk, és ezeket megpirítjuk. Ha megpirultak, ezt is tegyük a leveshez a borsóval, a karfiollal és az újhagymával együtt. Lassan főzzük, míg minden meg nem puhul. Közben tejszínből, tejfölből, lisztből habarást készítünk, és belekeverjük a forrásban lévő levesbe. Citromlével tegyük pikánssá, és kicsit forraljuk, majd tálaláskor tegyük bele a petrezselymet, a snidlinget, majd a galuskát.
Galuska:
A tojásokkal és a csipet sóval, tejföllel elkeverjük a lisztet. Sűrű tésztát készítünk. Lobogó, sós vízbe szaggatjuk ki a vékony csíkokat egy habkártya segítségével. Néhány percig főzzük, és leszűrjük. Ezután tálalhatjuk is. Citromgerezddel díszíthetjük.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept