Rákóczi túrós

Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

Így készíts házilag highlightert csupán 3 összetevőből: életre kelti a bőröd »

10 trend, amivel számolni kell 2019-ben: a retró divat rajongói előre örülhetnek »

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Rákóczi túrós

Hozzávalók 6 személyre:

Tészta

  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárga
  • 1 dl tejföl
  • 1/2 sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék

  • 75 dkg túró, melyből 25 dkg krémtúró
  • 10-12 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 tk.vaníliakivonat
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 ek búzadara

Habrács

  • 5 tojásfehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 tk étkezési keményítő
  • híg baracklekvár
  • 5 dl 1 db habzsák csillagcsővel ellátva
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet gépi dagasztótálba rakom, és a felkockázott hideg vajjal, cukorral, sütőporral és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe egy éjszakára. Előző nap készítem el.
A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott, lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Hűlés után rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
Közben kemény habbá verem az 5 tojásfehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, és a keményítőt, tovább verve a habot. Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 120 fokon 10 percre, míg egy kicsit szárad a hab, és világos krémszínű nem lesz.
Ezalatt a baracklekvárt elkeverem egy kanállal, és ezt is habzsákba szedem, amit előtte elmostam.
A kész süteményrács közeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.

Sütés elektromos sütőben:
Tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
Túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
Habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód, alulról a második sín, kb. 10 perc sütés.

1
2
3
Ezt is szeretjük