Rákóczi túrós
Rákóczi túrós
Hozzávalók 6 személyre
Tészta
- 24 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárga
- 1 dl tejföl
- 1/2 sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék
- 75 dkg túró, melyből 25 dkg krémtúró
- 10-12 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1 tk.vaníliakivonat
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 ek búzadara
Habrács
- 5 tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tk étkezési keményítő
- híg baracklekvár
- 5 dl 1 db habzsák csillagcsővel ellátva
Elkészítés:
A lisztet gépi dagasztótálba rakom, és a felkockázott hideg vajjal, cukorral, sütőporral és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe egy éjszakára. Előző nap készítem el.
A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott, lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Hűlés után rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
Közben kemény habbá verem az 5 tojásfehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, és a keményítőt, tovább verve a habot. Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 120 fokon 10 percre, míg egy kicsit szárad a hab, és világos krémszínű nem lesz.
Ezalatt a baracklekvárt elkeverem egy kanállal, és ezt is habzsákba szedem, amit előtte elmostam.
A kész süteményrács közeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.
Sütés elektromos sütőben:
Tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
Túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
Habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód, alulról a második sín, kb. 10 perc sütés.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept