Aranygaluska vaníliasodóval

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Környezetemben, ismeretségi körömben olyan sokan dicsérték már az aranygaluskát, úgyhogy nekem is ki kellett próbálnom, hogy igazából milyen is, mert én még sosem sütöttem, és még sehol sem ettem ... Ma végre elkészítettem, és én voltam az első, aki lemeózta ... bevallom mikor még csak sült, alig vártam, hogy elkészüljön és megkóstolhassam, mert az egész lakást a finom illata járta be:) Tényleg nagyon finom sodóval leöntve, így egyáltalán nem száraz - nem bántam meg, hogy megsütöttem és már én is azok közé tartozok, akik dicsérik:)

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók 6 személyre

Tészta hozzávalói

  • 40 dkg liszt
  • 3 dl tej (langyos)
  • 2 ek. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

Forgatáshoz

  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek. porcukor

Vaníliasodó hozzávalói

  • 2 tojássárgája
  • 3 púpozott ek. cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. liszt
  • 0,5 l tej

Tetejére

  • kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

1. Egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést, "fészket" készítünk a kezünkkel. A mélyedésbe beleöntjük az 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. A "fészek" széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd jól összekeverjük ... letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg felfut a kovászunk. Utána beleöntjük a megmaradt 2 dl langyos tejet, a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és végül az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, könnyű, de nem ragacsos, kalács jellegű tésztát kapjunk. Letakarjuk, és 1 órát pihentetjük, míg kb. a duplájára nem nő.
2. Míg kell a tészta addig elkészítjük a vaníliasodót. Egy lábosba beleöntjük a fél liter tejet. Egy mélytányérba beletesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a lábosból kiveszünk 8 ek. tejet és csomómentesen az egészet összekeverjük, majd beleöntjük a lábas tejbe, és addig főzzük, míg egy kissé sűrű állagú pudingot nem kapunk.
3. Ha megkel a tészta, egy lisztezett, sík felületen kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (6,5 cm átmérője) kiszaggatjuk a tésztát.
4. A kiszaggatott tésztát először belemártjuk az olvasztott margarinba, majd jól beleforgatjuk a cukorral kevert darált dióba.
5. Margarinnal kikent formába szorosan egymás mellé, illetve egymásra helyezzük a diós tésztákat. Végén a tetejét kristálycukorral szórjuk meg. Letakarjuk és még kb. fél órát pihentetjük.
6. Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. (Én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon égjen meg.)
7. Ha kihűlt, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük