Diós hókifli
Őszi hónapokban megkezdődnek a diós sütemények gyártása. Kedvenceim, eddig még nem találkoztam olyan diós édességgel, amire azt mondtam volna, hogy nem ízlik. :) Minden évben legalább egyszer megsütöm. Komolyan mondom, isteni finom és annyira puha, omlós a tésztája, hogy szinte a szádban szétolvad. Egy próbát megér! ;)
Diós hókifli
Hozzávalók 8 személyre
Tészta hozzávalói
- 50 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej (langyos)
- 2 dkg élesztő
- 1 ek. porcukor
- 1-2 csipet só
Töltelék hozzávalói
- 20 dkg darált dió
- 3 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1,5 dl víz
Forgatáshoz
- kb. 20-25 dkg porcukor
- 3 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
(Pogácsaszaggató átmérője: 7-8 cm)
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd beletesszük a sót, a tejfölt és a porcukrot. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk és beleöntjük a lisztbe. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztává összegyúrjuk. (Nekem még kellett hozzátennem lisztet, mert nagyon ragadt.)
2. Az összegyúrt tésztát letakarjuk és kb. 20-25 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
3. Egy lábosba beleöntjük a vizet, a diót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet folytonos kevergetéssel rövid ideig összefőzzük. Félretesszük hűlni.
4. A tésztát elfelezzük. Először az egyik cipót egy lisztezett, sík felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyik körre teszünk a dió krémből és utána úgy feltekerjük, mint a kifliket. A két végét kicsit összecsípjük.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a megtöltött kifliket, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. (Világos színűnek kell lennie.)
6. Ha már megsültek, akkor még forrón beleforgatjuk a vaníliás porcukorba.
Tipp: A diótölteléket ízesíthetjük akár rumaromával vagy esetleg 1 ek. sárgabaracklekvárral is.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept