Diós hókifli

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Őszi hónapokban megkezdődnek a diós sütemények gyártása. Kedvenceim, eddig még nem találkoztam olyan diós édességgel, amire azt mondtam volna, hogy nem ízlik. :) Minden évben legalább egyszer megsütöm. Komolyan mondom, isteni finom és annyira puha, omlós a tésztája, hogy szinte a szádban szétolvad. Egy próbát megér! ;)

Diós hókifli

Hozzávalók 8 személyre

Tészta hozzávalói

  • 50 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej (langyos)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek. porcukor
  • 1-2 csipet só

Töltelék hozzávalói

  • 20 dkg darált dió
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 dl víz

Forgatáshoz

  • kb. 20-25 dkg porcukor
  • 3 cs. vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

(Pogácsaszaggató átmérője: 7-8 cm)
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd beletesszük a sót, a tejfölt és a porcukrot. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk és beleöntjük a lisztbe. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztává összegyúrjuk. (Nekem még kellett hozzátennem lisztet, mert nagyon ragadt.)
2. Az összegyúrt tésztát letakarjuk és kb. 20-25 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
3. Egy lábosba beleöntjük a vizet, a diót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet folytonos kevergetéssel rövid ideig összefőzzük. Félretesszük hűlni.
4. A tésztát elfelezzük. Először az egyik cipót egy lisztezett, sík felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyik körre teszünk a dió krémből és utána úgy feltekerjük, mint a kifliket. A két végét kicsit összecsípjük.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a megtöltött kifliket, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. (Világos színűnek kell lennie.)
6. Ha már megsültek, akkor még forrón beleforgatjuk a vaníliás porcukorba.

Tipp: A diótölteléket ízesíthetjük akár rumaromával vagy esetleg 1 ek. sárgabaracklekvárral is.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük