Diós scone

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Diós scone

Hozzávalók 2 személyre:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor (púpozott)
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg dió (+ a tetejére)
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojás (kicsi)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálba tegyük bele a lisztet, majd adjuk hozzá a sütőport, a vaníliás cukrot, és egy csipet sót, majd keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt hideg vajat, majd az ujjainkkal morzsoljuk össze, hogy a zsemlemorzsára hasonlítson.

Ezután adjuk hozzá az apróra összevágott diót, majd keverjük össze. (Én késsel vágtam fel apróbb darabokra a diót.)

Ezután öntsük hozzá a hideg tejet, és késsel keverjük össze a tésztát, majd borítsuk ki lisztezett felületre. Egy-két mozdulattal formáljuk nagyjából cipóvá, de figyeljünk nehogy túl sokáig gyúrjuk, mert különben túl tömör lesz a sütemény.

Végül kézzel lapítsuk ki a tésztát kb. 3 cm vastagra, majd vágjuk fel 6 háromszögre.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a tésztaháromszögeket. Ezután kenjük le a tetejét felvert tojással, majd mindegyikre helyezzünk egy-egy diót.

Rakjuk be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép aranyszínűre. Ezalatt az idő alatt a sütemény szépen megemelkedik. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálaláskor a kihűlt süteményeket ízlés szerint sajttal, és lekvárral kínáljuk. Én egy keményebb holland sajttal, és chilis fügelekvárral kínáltam.

1
2
Ezt is szeretjük