Kapros-túrós lepény
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók 6 személyre
Tészta hozzávalói
- (22x32 cm-es tepsihez)
- 25 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- 1 db tojás (közepes)
- 5 dkg vaj
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő (friss)
- csipet só
Túrós töltelék hozzávalói
- 75 dkg túró
- 1,5 dl tejföl
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 db tojás (közepes)
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 1 citrom reszelt héja
- kapor ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejhez keverjük hozzá a fele cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza, és keverjük simára a maradék cukorral, és a tojással, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. Ezután szitáljuk rá a lisztet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát, majd meleg helyen kelesszük egy óra hossza alatt duplájára.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd nyújtsuk ki, és helyezzük bele a megkelt tésztát. (Én a sütőpapíron nyújtottam ki, majd egy gyors mozdulattal átemeltem a papírral együtt a tepsibe.)
Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.
Egy tálba tegyük a túrót, a tejfölt, 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és a reszelt citromhéjat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingport, és szintén keverjük simára. (Pudingpor helyett adhatunk hozzá pl. 1 ek lisztet, vagy búzadarát.)
A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, szórjuk bele a maradék porcukrot, és verjük kemény habbá. Ezután az ízesített túróhoz óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert habot.
Az újrakelesztet tészta tetejére kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg az apróra vágott kaporral.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept