Tejszínes-szederkrémes torta

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kertünk végében levő, hatalmas szederbokor szerencsére idén gazdag terméssel ajándékozott meg minket. A friss gyümölcsnél nincs is jobb, de most ahhoz is maradt bőven, hogy egy finom süti készüljön belőle. Ez az egyszerű kakaós-vajas tésztára álmodott, tejszínnel dúsított szedres süti mindenkinek ízlett, mivel nagyon könnyű és nem túl édes. A tésztáján érződik kissé a rum, ami a jó minőségű kakaóporral nagyszerű egységet alkot és nagyon kellemes alapja a tejszínes szederkrémnek, amit a citrom tesz kissé pikánssá.

Tejszínes-szederkrémes torta

Hozzávalók 6 személyre

  • _A kakaós tésztához_
  • 8 dkg simaliszt
  • 2 dkg 20-22% kakaóvaj tartalmú kakaópor
  • 6 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg natúr joghurt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál rum
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csipet só

A krémhez

  • 30 dkg friss szeder + pár szem a díszítéshez
  • 5-6 dkg cukor
  • 3 dl 30%-os habtejszín
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál simaliszt
  • 2 dkg vaj
  • 1 kisebb citrom leve
  • néhány friss mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk.

A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk az előzőleg kivajazott, lisztezett tortaformába.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van.

Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.

A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, tűzre tesszük, folyamatos kevergetés mellet hozzáadjuk a szederlevet és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben kevergessük néha egy habverővel, hogy szép sima legyen.

A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük.

Ha biztosra akarunk menni, keverhetünk egy teáskanál zselatint a krémhez, hogy jobban megdermedjen. De szerintem anélkül is működik, ha nem törjük össze a tejszínhabot, amikor hozzáadjuk a krémhez, és tényleg hagyjuk egy éjszakát a hűtőben dermedni.

A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

1
2

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük