Dán briós diós mogyorókrémmel

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dán briós diós mogyorókrémmel

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 2 5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárga
  • 2.5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 teáskanál rumesszencia

A töltelékhez

  • 10 dkg darált dió
  • 4 evőkanál mogyorókrém
  • 3 evőkanál tejszín

A kenéshez

  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

Egy deci langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és langyos helyre tesszük. A lisztet dagasztótálba szórjuk, közepébe kis fészket formálunk, beleütjük a tojássárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléknek valót, amihez a mogyorókrémet elkeverjük a darált dióval. (Nekem túl sűrűnek tűnt, és ezért tettem bele még 3 evőkanál tejszínt.)
Ezután a megkelt tésztát a munkafelületre borítjuk (nem szükséges, hogy lisztezett legyen, mert nem ragad a tészta), enyhén átgyúrjuk, majd 16 egyenlő részre osztjuk. Ha megvagyunk a tészta feldarabolásával, akkor mindegyik darabot ellapítjuk az ujjainkkal, majd a közepébe teszünk 1-1 teáskanálnyi diós tölteléket. Becsomagoljuk és gombóccá formáljuk őket. Amint az összes tésztadarabot megtöltöttük, és becsomagoltuk, akkor egyenként ovális alakúra megnyújtjuk (kb. 14 cm hosszú, 8 cm széles), vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle nyújtás közben. Derelyevágóval vagy pizzavágóval 5 hosszanti csíkot vágunk belőle, a végeit egyben hagyva. A végeit megfogjuk, és ellentétes irányba megcsavarjuk, hogy egy spirál jellegű rudacskát kapjunk. Ezután csigaalakba felcsavarjuk, és a muffinsütő mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük.
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük, majd a tejjel elkevert tojássárgával lekenjük és 180 fokon aranybarnára sütjük, kb. 15 perc alatt.
Önmagában, vagy porcukorral enyhén megszórva tálaljuk, egy finom tejeskávé mellé. :)

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük