Dán briós diós mogyorókrémmel
Dán briós diós mogyorókrémmel
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg liszt
- 2 5 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárga
- 2.5 dl tej
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 1 teáskanál rumesszencia
A töltelékhez
- 10 dkg darált dió
- 4 evőkanál mogyorókrém
- 3 evőkanál tejszín
A kenéshez
- 1 tojássárga
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
Egy deci langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és langyos helyre tesszük. A lisztet dagasztótálba szórjuk, közepébe kis fészket formálunk, beleütjük a tojássárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléknek valót, amihez a mogyorókrémet elkeverjük a darált dióval. (Nekem túl sűrűnek tűnt, és ezért tettem bele még 3 evőkanál tejszínt.)
Ezután a megkelt tésztát a munkafelületre borítjuk (nem szükséges, hogy lisztezett legyen, mert nem ragad a tészta), enyhén átgyúrjuk, majd 16 egyenlő részre osztjuk. Ha megvagyunk a tészta feldarabolásával, akkor mindegyik darabot ellapítjuk az ujjainkkal, majd a közepébe teszünk 1-1 teáskanálnyi diós tölteléket. Becsomagoljuk és gombóccá formáljuk őket. Amint az összes tésztadarabot megtöltöttük, és becsomagoltuk, akkor egyenként ovális alakúra megnyújtjuk (kb. 14 cm hosszú, 8 cm széles), vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle nyújtás közben. Derelyevágóval vagy pizzavágóval 5 hosszanti csíkot vágunk belőle, a végeit egyben hagyva. A végeit megfogjuk, és ellentétes irányba megcsavarjuk, hogy egy spirál jellegű rudacskát kapjunk. Ezután csigaalakba felcsavarjuk, és a muffinsütő mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük.
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük, majd a tejjel elkevert tojássárgával lekenjük és 180 fokon aranybarnára sütjük, kb. 15 perc alatt.
Önmagában, vagy porcukorral enyhén megszórva tálaljuk, egy finom tejeskávé mellé. :)
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept