Libamájragus rétes
Libamájragus rétes
Hozzávalók 4 személyre
Ragu
- 50-60 dkg libamáj
- 1 db nagyobb alma
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 1 csokor snidling
- 2 cl almapálinka
- só
- fehér bors
- 3 dl tej
- 5 gerezd fokhagyma
- házi készítésű rétestészta vagy (1 cs rétestészta)
- zsemlemorzsa
- _Rétes_
- 15 dkg átszitált liszt - fele rétes, fele sima
- 2 dkg zsír
- 1/2 tojás
- 1 dl meleg víz
- 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
Elkészítés:
A libamájat előző nap fokhagymás tejbe áztatom, hűtőbe teszem.
Másnap kiveszem a tejből, szárazra törlöm, megtisztítom a hártyáktól és a nagyobb erektől.
A házi rétestésztára igazán érdemes időt szakítani, mert egészségesebb a bolti változatnál: sokkal kevesebb zsiradékot igényel, nem utolsósorban pedig ízletesebb.
A lilahagymát megtisztítom, félbe vágom, felszeletelem. Az almákat szintén megtisztítom és kockákra vágom. A májat nagyobb kockákra vágva, száraz teflon serpenyőben lepirítom, hozzáadom a hagymát, együtt pirítom vele, sózom, borsozom. Mikor mindkettő lepirul, szűrőbe teszem, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön róluk. A serpenyőben az almakockákat megdinsztelem, sózom, borsozom, hozzáadom az almapálinkát, átforgatom, hagyom, hogy az alkohol elpárologjon.
A rétestésztához a lisztet átszitálom, hozzáadom a tojást, meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, összegyúrom. Jól kidolgozom, majd fél órát langyos helyen pihentetem. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdem kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetem. Megkenem egy kis olvasztott zsírral, megszórom zsemlemorzsával, ráteszem a ragut - egyenletesen elosztva. Majd elkezdem feltekerni, és tekerésenként megszórom apróra vágott snidlinggel. Így tekerem fel teljesen, a tetejét tojássárgájával lekenem. Sütőpapírral bélelt formába teszem, és 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm. Ha megsül, friss, aprított snidlinggel megszórva, szeletelve tálalom.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept