Hajtovány

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hajtovány

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • 0,5 dl olaj
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg élesztő(friss)
  • 1 db tojás a lekenéshez

Sajtos töltelékhez

  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/2 tk só
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztő futtassuk fel 1 dl langyos-cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal, és a felfuttatott élesztővel.

A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős...... keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen, kelesszük egy órán át.

Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.

A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a lágy margarint, a sót, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig. (Sütés közben meg fog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság.)

Ezután az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk.

1
2
Ezt is szeretjük