Vörösboros-sonkás cipó szőlőmaglisztből

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy receptverseny keretein belül maglisztekkel kísérleteztünk, így született meg ez az impozánsra sikerült húsvéti csemege, ami a terített asztal éke lehet! :)

Vörösboros-sonkás cipó szőlőmaglisztből

Hozzávalók 6 személyre:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg szőlőmagliszt
  • 2,5 dkg élesztő+ 1 tk. cukor
  • 1 dl langyos víz
  • további 0,5 dl víz
  • 0,5 dl vörösbor(langyosítva)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 egész tojás
  • 2 csapott ek. só
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 tojássárgája
  • némi egész kömény a tetejére
  • 1 kg körüli sonka
  • 2 db babérlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 egész hagyma
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát a hozzávalókkal megfőzzük. Kihűtjük, letörölgetjük, ha szükségesnek látjuk, a felesleges zsiradékot eltávolítjuk.

Cipó:
Az élesztőt a langyos, cukros vízben elmorzsoljuk és felfuttatjuk.
Az átszitált fehér liszthez adjuk a többi hozzávalót,
majd a felfuttatott élesztővel kidolgozzuk, megdagasztjuk.
(Ha lágynak éreznénk, egy kevés liszt adható hozzá.)
1 órát pihentetjük meleg helyen, letakarva. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, a közepébe tesszük a sonkát fejjel lefelé, erre hajtogatjuk a tésztát.
Megnyomkodjuk, eligazítjuk.
A két végén keletkező felesleget levágjuk, ebből készíthetünk a tetejére díszítést, pl. fonást.
Letakarva további 30 percet pihentetjük.
Mielőtt sütnénk, lekenjük tojássárgájával és megszórjuk köménnyel.
Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on 40 percig sütjük.
A sütőbe tegyünk kb. 2-3 dl vizet egy hőálló tálba.
Én hamar fel is vágtam, így úgymond kigőzölt a sonka, és nem nedvesítette belül a kenyeret.
Pici pihentetés után fogyasztható - friss zöldségekkel, tormával.

Ezt is szeretjük