Vörösboros-sonkás cipó szőlőmaglisztből

Ez is érdekelhet

Ezt tedd az iskolatáskába, hogy egészségesen és táplálóan induljon a szeptember (x)

Így őrizhetjük meg a nyugalmunkat az iskolakezdés idején is (x)

Szünidei élményhegység - Aktivitás mindenkinek a nyári Magas-Tátrában. (x)

Már ne a barna szószt keressük! - Ismerd meg Németország kulináris különlegességeit! (x)

Ünnepelj együtt a dm-mel! Nagy meglepetéssel készül a napokban a dm – Te se maradj le róla! (x)

beauty and style

A leghülyébb körömminták nyertesei: sok munka van bennük, mégsem szépek »

Gyönyörű esküvői meghívó filléres tortaalátétből: nem lehet elrontani »

A piros cipő minden szettet feldob: ez a nőies kiegészítő csodát tesz »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Egy receptverseny keretein belül maglisztekkel kísérleteztünk, így született meg ez az impozánsra sikerült húsvéti csemege, ami a terített asztal éke lehet! :)

Hozzávalók 6 személyre:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg szőlőmagliszt
  • 2,5 dkg élesztő+ 1 tk. cukor
  • 1 dl langyos víz
  • további 0,5 dl víz
  • 0,5 dl vörösbor(langyosítva)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 egész tojás
  • 2 csapott ek. só
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 tojássárgája
  • némi egész kömény a tetejére
  • 1 kg körüli sonka
  • 2 db babérlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 egész hagyma
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát a hozzávalókkal megfőzzük. Kihűtjük, letörölgetjük, ha szükségesnek látjuk, a felesleges zsiradékot eltávolítjuk.

Cipó:
Az élesztőt a langyos, cukros vízben elmorzsoljuk és felfuttatjuk.
Az átszitált fehér liszthez adjuk a többi hozzávalót,
majd a felfuttatott élesztővel kidolgozzuk, megdagasztjuk.
(Ha lágynak éreznénk, egy kevés liszt adható hozzá.)
1 órát pihentetjük meleg helyen, letakarva. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, a közepébe tesszük a sonkát fejjel lefelé, erre hajtogatjuk a tésztát.
Megnyomkodjuk, eligazítjuk.
A két végén keletkező felesleget levágjuk, ebből készíthetünk a tetejére díszítést, pl. fonást.
Letakarva további 30 percet pihentetjük.
Mielőtt sütnénk, lekenjük tojássárgájával és megszórjuk köménnyel.
Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on 40 percig sütjük.
A sütőbe tegyünk kb. 2-3 dl vizet egy hőálló tálba.
Én hamar fel is vágtam, így úgymond kigőzölt a sonka, és nem nedvesítette belül a kenyeret.
Pici pihentetés után fogyasztható - friss zöldségekkel, tormával.

Ezt is szeretjük