Sütőporos fánk
Sütőporos fánk
Hozzávalók 4 személyre
- kb. 20 db fánkhoz
- 25 dkg liszt
- 1 db tojás (nagy)
- 3 ek porcukor
- 2 dl tejföl
- 6 gramm sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1/2 tk vaníliaaroma
Elkészítés:
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez. Ezután keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. (Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.)
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a közepét. (A visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki.)
Egy serpenyőben hevítsünk fel kb. fél liter olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, majd mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni.
Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (A fánksütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat.)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. A kisült fánk a szódabikarbónának köszönhetően sütés közben szépen feljön, és légiesen könnyű lesz a tésztája. Ízlés szerint tálalás előtt meg is tölthetjük.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept