Vaníliás-zöldalmás rózsakalács

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vaníliás-zöldalmás rózsakalács

Hozzávalók 8 személyre:

  • (24 cm átmérőjű formához)
  • _A tésztához_
  • 2,5 dl langyos tej, ha lehet házi
  • 5 dkg porcukor
  • 40 dkg simaliszt
  • 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
  • 3 dkg vaj
  • _A töltelékhez_
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 db nagyobb zöldalma
  • 2 dkg vaj

A tetejére

  • (locsolni)
  • 1 dl tejszín vagy tej
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozzuk hozzá a többi hozzávalóhoz.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.
Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a vaníliapudingot.

Ehhez a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele, felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.

Az almát megmossuk, negyedekre vágjuk és a magházát eltávolítjuk. Én most nem hámoztam meg. Kis kockákra vágjuk és egy serpenyőben a vajon, kevés cukorral megdinszteljük, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A tésztát, miután eleget pihent, enyhén lisztezett felületen, félcenti vastag téglalappá nyújtjuk és a felületére kenjük a vaníliapudingot és elosztjuk rajta az almakockákat. Miután ezzel készen vagyunk, feltekerjük mint a bejglit, a hajtás szélét összecsipkedjük, majd 2-2,5 centis darabokra vágjuk. 10-12 db csiga lesz belőle.

A csigákat elrendezzük az előzőleg kivajazott és liszttel kiszórt kapcsos tortaformában úgy, hogy először a közepére tesszük az első csigát, majd ezt körberakva a többit is elhelyezzük.

Miután ezzel készen vagyunk, hagyjuk 10-15 percig kelni, majd betesszük az előmelegített sütőbe és 180 fokon, körülbelül, 35-40 perc alatt készre sütjük. Miközben sül, félidőben a tetejét meglocsoljuk pár kanál cukros tejszínnel, vagy tejjel és visszatolva sütjük tovább, míg gyönyörű, aranybarna színt nem kap. Mielőtt kivesszük a kész kalácsot előtte 5-10 perccel a locsolást megismételhetjük.

Miután a kalácsunk megsült, kivéve a formából, rácson hűlni hagyjuk.

Ezt is szeretjük