Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvával

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvával

Hozzávalók 6 személyre

  • 25 dkg apró szemű (bio)köles
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 8 dl tej
  • 2 dl víz
  • 4 db tojás
  • 2-3 evőkanál rum
  • 5 dkg vaj vagy kókuszzsír
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál édes morzsa (babapiskóta reszelve, vagy darált keksz)
  • csipet só
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalt szilvát negyedekre vágjuk és rumba áztatjuk.
A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, ettől ízesebbé válik, durvára vágjuk.
A kölest alaposan, több vízben átöblítjük, majd egy kis vízzel elkezdjük főzni és közben folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a tejet, a vajat, a vaníliát és a cukor felét.
Akkor jó, ha a kölesszemek jól megnőnek. Ekkor fedőt teszünk rá és lekapcsoljuk alatta a gázt. Hagyjuk 10-15 percig még puhulni. Ne ijedjünk meg, mikor levesszük róla a fedőt, akkor az egész egybeáll. Ilyenkor a fakanállal összetörjük, és mikor hozzáadjuk a tojássárgáját, fellazul, jobban kezelhetővé válik.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredéséig, habosra keverjük a cukorral. Ezt a masszát belekeverjük a kölesbe, ekkor hozzáadjuk a durvára vágott diót és az aszalt szilvát is beleforgatjuk.
A tojásfehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan, nagy mozdulatokkal hozzáadjuk a köleshez.
Kivajazott és kevés édes morzsával kiszórt tepsibe (én 25×35 cm-es magas falú tepsit használtam) öntjük és elegyengetjük.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Miután elkészült, formára vágjuk és vaníliasodóval, vagy mézzel ízesített joghurttal tálaljuk.

15887935 f3d0f1c4c61c0c464b99a52e0f8622ea wm
Ezt is szeretjük