Legényfogó leves

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A keringő legenda szerint, a lányos anyák a jövendőbeli vejük elkápráztatása és jóllakatása miatt készítették a levest. Mert ugyebár " egy férfi szívéhez, a gyomrán keresztül vezet az út" Sokféle módon készítik, én ebben a formában tálaltam.

Legényfogó leves

Hozzávalók 6 személyre:

  • (4-6 személyre)
  • 50 dkg pulykamell
  • 5 közepes méretű sárgarépa
  • 1 darab megtermett fehérrépa
  • 1 -1 kisebb darab karalábé és zeller
  • 1 paradicsom
  • 1 tv paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg zöldborsó
  • bors
  • ételízesítő
  • 2-3 evőkanál zsiradék
  • zeller zöldje
  • 1/2 csokor petrezselyem zöldje

Gombóchoz

  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 4 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1/2 csokor petrezselyem zöldje
Recept idők

Elkészítés:

A húst kockákra vágjuk, a zsiradékon pirítani kezdjük, sóval, borssal fűszerezzük. A zöldségeket karikákra felvágjuk, daraboljuk, majd hozzáadjuk a húshoz. Tovább pirítjuk néhány percig, mehet hozzá a borsó, a paradicsom, a paprika, héjastól a hagyma és a zöldek. Összekavarjuk, felengedjük 2-2,5 liter vízzel. Sót, borsot, ételízesítőt adunk hozzá, főzni kezdjük, lefedjük.
Elkészítjük a gombócokat, a tejet csipet sóval, a vajjal, egy kis lábasba felforraljuk. A lisztet belekeverjük, addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk. Beledolgozzuk a 2 tojást és a felaprított petrezselyem zöldjét.
Vizezett kezünkkel kis gombócokat, kb. 18 darabot formázunk, és az időközben puhára, készre főtt levesbe helyezzük. Még 10 percig lassú tűzön főzzük, tálaláskor frissen aprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.
(A paprikát, paradicsomot, hagymát és a zöldeket kihalászhatjuk tálalás előtt a levesből.)
Nagyon finom, ízletes leves.

Jó étvágyat kívánok! Remélem ízleni fog!

1
2
3
4
Ezt is szeretjük