Sült libacomb

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Édesapámtól, édesanyámtól és nagymamámtól tanultam meg főzni, sütni. Az ő receptjeiket használom, és ehhez gyűjtök folyamatosan újabb és újabb finomságokat. Párom és a gyerkőcök is nagyra értékelik ezeket az ízletes sülteket, süteményeket.

Sült libacomb

Hozzávalók 4 személyre

Sült

  • 4 db libacomb
  • 1 db alma
  • bors
  • majoranna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • pici olaj

Szalvétagombóc

  • 4 db zsemle vagy szelet
  • 4 dkg margarin
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 20 dkg finomliszt
  • só és bors ízlés szerint

Párolt káposzta

  • 1 kg vöröskáposzta
  • 9 ek cukor
  • 150 ml olívaolaj
  • 2 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 150 ml száraz vörösbor

Szósz

  • fél liter víz
  • 1 db leveskocka (erőleves vagy marhahúsleves)
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Sült liba:
A fokhagymát apróra vágjuk, az almát alaposan megmossuk és négybe vágjuk. A magas falú tepsit, vagy a kacsasütő edényt picit megolajozzuk, a libacombokat jól besózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Belerakjuk a tepsibe, a fokhagymát rászórjuk, mellérakjuk az almát és lefedjük. A sütőt 140 fokra előmelegítjük, és kb. 3,5 - 4 órát sütjük a libacombokat. Ha nem pirulna meg kellőképpen, akkor levesszük a fóliát és megpirítjuk.

Szalvétagombóc elkészítése:
A zsemléket vagy a kenyeret kis kockákra vágjuk, és forró sütőben megpirítjuk. A margarinon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, ha megpuhult rászórjuk a petrezselyemzöldet. A tojásokat a tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, majd a zsemlekockákat, és alaposan összekeverjük. Alufóliából levágunk 2 db kb. 35 cm hosszú darabot. Az egyiket megszórjuk liszttel és ráhalmozzuk a kikevert szalvétagombóc felét, rúd alakúra formázzuk, feltekerjük, az oldalait benyomkodjuk, majd megismételjük a tészta másik felével. Közben egy nagyobb lábosban vizet forralunk és ebben főzzük 25 percig fedő alatt, közben legalább egyszer megfordítjuk. Kivesszük a vízből, egy kicsit hagyjuk kihűlni, majd levesszük róla az alufóliát és 1 ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.

Párolt káposzta elkészítése:
A káposztát vékonyra lereszeljük. Nem kell előre besózni! Az olajat felforrósítjuk, hozzátesszük a cukrot és egy picit karamellizáljuk. Ne kevergessük, finoman rázogassuk meg az edényt! Beletesszük a káposztát, alaposan összekeverjük az olajos karamellel és ízlés szerint megsózzuk. Beletesszük a köményt, a citrom levét és a bor egy részét.
Lefedjük, és hagyjuk lassan párolódni. Néha keverjük meg, nehogy leégjen! Ha kevésnek találjuk a levét, akkor mindig kevés bort öntsünk alá, és készre pároljuk.

Szósz a húsra:
A vizet felforraljuk, hozzárakjuk a leveskockát, a felkockázott sárgarépát, az apróra vágott hagymát, az összenyomott fokhagymát és lassú tűzön forraljuk kb. 20 percet, amíg megpuhulnak a zöldségek, végül leturmixoljuk és máris kész a csodálatos szósz.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük