Sült libacomb
Édesapámtól, édesanyámtól és nagymamámtól tanultam meg főzni, sütni. Az ő receptjeiket használom, és ehhez gyűjtök folyamatosan újabb és újabb finomságokat. Párom és a gyerkőcök is nagyra értékelik ezeket az ízletes sülteket, süteményeket.
Sült libacomb
Hozzávalók 4 személyre
Sült
- 4 db libacomb
- 1 db alma
- só
- bors
- majoranna
- 4 gerezd fokhagyma
- pici olaj
Szalvétagombóc
- 4 db zsemle vagy szelet
- 4 dkg margarin
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 20 dkg finomliszt
- só és bors ízlés szerint
Párolt káposzta
- 1 kg vöröskáposzta
- 9 ek cukor
- 150 ml olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 citromból nyert citromlé
- 150 ml száraz vörösbor
Szósz
- fél liter víz
- 1 db leveskocka (erőleves vagy marhahúsleves)
- 1 db sárgarépa
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Sült liba:
A fokhagymát apróra vágjuk, az almát alaposan megmossuk és négybe vágjuk. A magas falú tepsit, vagy a kacsasütő edényt picit megolajozzuk, a libacombokat jól besózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Belerakjuk a tepsibe, a fokhagymát rászórjuk, mellérakjuk az almát és lefedjük. A sütőt 140 fokra előmelegítjük, és kb. 3,5 - 4 órát sütjük a libacombokat. Ha nem pirulna meg kellőképpen, akkor levesszük a fóliát és megpirítjuk.
Szalvétagombóc elkészítése:
A zsemléket vagy a kenyeret kis kockákra vágjuk, és forró sütőben megpirítjuk. A margarinon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, ha megpuhult rászórjuk a petrezselyemzöldet. A tojásokat a tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, majd a zsemlekockákat, és alaposan összekeverjük. Alufóliából levágunk 2 db kb. 35 cm hosszú darabot. Az egyiket megszórjuk liszttel és ráhalmozzuk a kikevert szalvétagombóc felét, rúd alakúra formázzuk, feltekerjük, az oldalait benyomkodjuk, majd megismételjük a tészta másik felével. Közben egy nagyobb lábosban vizet forralunk és ebben főzzük 25 percig fedő alatt, közben legalább egyszer megfordítjuk. Kivesszük a vízből, egy kicsit hagyjuk kihűlni, majd levesszük róla az alufóliát és 1 ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
Párolt káposzta elkészítése:
A káposztát vékonyra lereszeljük. Nem kell előre besózni! Az olajat felforrósítjuk, hozzátesszük a cukrot és egy picit karamellizáljuk. Ne kevergessük, finoman rázogassuk meg az edényt! Beletesszük a káposztát, alaposan összekeverjük az olajos karamellel és ízlés szerint megsózzuk. Beletesszük a köményt, a citrom levét és a bor egy részét.
Lefedjük, és hagyjuk lassan párolódni. Néha keverjük meg, nehogy leégjen! Ha kevésnek találjuk a levét, akkor mindig kevés bort öntsünk alá, és készre pároljuk.
Szósz a húsra:
A vizet felforraljuk, hozzárakjuk a leveskockát, a felkockázott sárgarépát, az apróra vágott hagymát, az összenyomott fokhagymát és lassú tűzön forraljuk kb. 20 percet, amíg megpuhulnak a zöldségek, végül leturmixoljuk és máris kész a csodálatos szósz.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept