Pisztáciatorta

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindig is imádtam a pisztáciát. Szív alakú tortát készítettem a szeretteimnek.

Pisztáciatorta

Hozzávalók 4 személyre:

Pisztáciás piskóta

  • 3 tojás szétválasztva
  • 100 g nádcukor (6 ek.)
  • 6 ek. olaj
  • 50 g sótlan, őrölt pisztácia (5 ek.)
  • 45 g tönköly finomliszt (3 ek.)
  • 1 tk. sütőpor (foszfátmentes)

Karamellkrém

  • 120 g nádcukor
  • 30 g vaj
  • 300 g ricotta
  • 250 g mascarpone
  • 200 g krémes joghurt (görög joghurt)
  • kb. fél zacskó zselatinfix

Tetejére

  • 1 marék pörkölt pisztácia aprítva (sótlan)
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tortaformát kivajazom (vagy sütőpapírral bélelt tepsit használok). A pisztácia-piskótával kezdek. Szétválasztom a tojásokat. A fehérjéket kemény habbá verem a cukorral, hozzáadom a tojássárgákat és az olajat. Félreteszem a kézi robotgépet és spatulával dolgozok tovább. Beleszitálom a lisztet, a sütőport, és hozzáadom a finomra őrölt pisztáciát is. 30-40 perc alatt megsütöm (tűpróbával ellenőrzöm). A piskótát hagyom kihűlni, majd tortakerettel ellátva egy tálaló tálra teszem.
A karamellkrémhez a cukrot egy lábosban mérsékelt lángon karamellizálom, majd hozzáadom a vajat és a ricottát. Elzárom a tüzet és belekeverem a mascarponét, a joghurtot és a zselatint.
A piskótára simítom a krémet. Hűtőben legalább 3 órát hagyom dermedni (de a legjobb, ha éjszakára beteszem). Tálaláskor megszórom aprított pisztáciával.
Tálalás: 20-22 cm-es tortához, 8-10 szelethez

1
2
3
4
Ezt is szeretjük