Galuska gombával és petrezselyemsalátával
A tésztaételek közül nekem ez az étel a legfinomabb, ami mindig finom, télen, nyáron egyaránt.
Galuska gombával és petrezselyemsalátával
Hozzávalók 4 személyre
Galuskához
- 300 g búzafinomliszt
- 3 db tojás
- 2 ek. tejföl
- 1-2 dl tej
- ízlés szerint étkezési só
- 5-6 ek. napraforgóolaj
- 300 g csiperkegomba
- 200 g tejföl
- 4-5 db tojás
- 1\\2 köteg petrezselyem
- 15-20 szál snidling
- 1-2 marék madárbegysaláta
- 5-6 ek. napraforgóolaj
- 1-2 ek. olívaolaj
- 1-2 ek. balzsamecet
- ízlés szerint kristálycukor
- ízlés szerint étkezési só
Elkészítés:
Galuska:
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, megsózzuk, ha felforrt, csak azután állítjuk össze a galuskát. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a csipet sót, közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, lobogó forró vízben kifőzzük. Ha elkészült, szűrőedénybe öntjük, hideg csapvízzel átöblítjük, és le is hűtjük kicsit. Kevés olajat csurgatunk rá, hogy ne tapadjon össze, és egy edényben félretesszük a tálalásig.
Petrezselyemsaláta:
A petrezselyemleveleket kézzel tépkedjük, a snidlinget 1 cm hosszú darabkákra vágjuk, a madárbegysalátát átválogatjuk, majd az egészet összekeverjük.
Félretesszük a tálalásig.
Tálalás:
Egy nagyobb méretű serpenyőt alaposan felforrósítjuk. Kevés olajat csurgatunk bele, majd a cikkekre vágott gombát a lehető legerősebb tűzön megpirítjuk. Ha a gomba megpirult, sózzuk, és hozzáadjuk az előzőleg kiszaggatott galuskát. Közben a tojásokat felütjük, majd lazán elkeverjük a tejföl kétharmadával. Pár perc elteltével a gombás galuskához csurgatjuk a lazán eldogozott tejfölös tojást. Közepes lángon kavargatjuk, rázogatjuk, egészen addig, amíg a tojás kezd megdermedni, közben megsózzuk. Ne pirítsuk túl, akkor a legjobb, ha a lágy rántottához hasonlóan még egy kicsit szaftos marad a tojás! Azonnal, forrón tálaljuk, néhány kanál friss, hűvös tejföllel. Ne felejtsük el bőségesen meghinteni a petrezselyemsalátával, amit az utolsó pillanatban ízesítünk kevés olívaolajjal, balzsamecettel, csipet cukorral és sóval.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept