Mogyorós, birsalmás zserbó

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, de Magyarországon egykor alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt törtem most meg, egy igazi magyar mogyorós kombináció birssel. Ha megkóstolná Gerbeaud úr, elcsodálkozna, mert még az eredetinél is finomabb ez a változat. Legalábbis nálunk 5 csillagos lett.

Mogyorós, birsalmás zserbó

Hozzávalók 6 személyre

  • 60 dkg finomliszt
  • 28 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 ml rumaroma
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 ek porcukor
  • 50 dkg lekvár/dzsem (házi eltevésű)
  • 10 dkg cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg törökmogyoró (pörkölt, őrölt)
  • 10 dkg tortabevonó
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát.
Az első lapot kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük. Megszúrjuk villával, a gőz könnyebb távozása miatt. Megkenjük a finom birslekvárral, majd a darált mogyorót, amit előtte elkevertünk a citromhéjjal és cukorral rászórjuk, ügyelve arra, hogy maradjon elég a másik lapokhoz is.
A következő lapot is kinyújtjuk, majd megbökjük, kenjük, és végül szórjuk. Erre kerül az utolsó lap.
20 percig hagyjuk kelni, majd a sütőbe tesszük, 180 fokon 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, tortabevonóval egyenletesen bevonjuk. Akár háromszög, akár rombusz alakúra is vághatjuk.
Sütési hőfok: 180°C
Sütési mód: alul-felül sütés
Tepsi mérete: 26x32 cm

1
2
3
4

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük