Szilvás-mandulás és diós reform bejgli
A karácsony elmaradhatatlan édessége számomra az egyik budai cukrászdából minden évben vásárolt szilvás-mandulás bejgli. Tavaly úgy döntöttem, magam készítem el. Már volt egy bevált bejgli receptem, és két éve ez alapján készült a bejglink reform alapanyagokkal, azonban sehol sem találtam receptet a szilvás-mandulás töltelékhez. Volt marcipános, aszalt gyümölcsös mákkal, dióval, de szilvás-mandulás sehol sem. Mivel nem sikerült a titkos recept megszerzése a cukrászdából - pedig erősen próbálkoztam -, ezért a nagymamámtól kapott házi szilvalekvárt és pirított mandulát használva készítettem el a tölteléket. Az eredmény: életem legfinomabb, legszebb bejglije lett a tavalyi, most már csak így fogom készíteni. A baráti körünkben is nagyon nagy sikere volt, olyannyira, hogy idén többüknek kell elkészítenem ezt a beglikülönlegességet. Bátran ajánlom másnak is, próbálja ki!
Szilvás-mandulás és diós reform bejgli
Hozzávalók 12 személyre
- 50 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 50 g gyümölcscukor
- 200 g vaj
- 15 g élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- 1 citromból nyert citromhéj (ha lehet bio citromból)
- só ízlés szerint
- 40 dkg szilvalekvár (házi)
- 15 dkg mandula (vágott mandula)
- 25 dkg dió
- 1 citromból nyert citromhéj (ha lehet bio citromból)
- 1 narancsból nyert narancshéj (ha lehet bio narancsból)
- 14 dkg xilit
- 1.5 dl víz
- fahéj ízlés szerint
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- 1 db tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
Tésztához
1) A hideg tej egyik felében elkeverjük a gyümölcscukrot és az élesztőt, a másikban a megolvasztott, kihűlt vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
2) A fenti folyékony masszákat és a lisztet a dagasztógép üstjébe helyezzük, és kb 30 perc alatt egynemű tésztává dagasztjuk.
3) A tésztát egy tálba tesszük, folpackkal lefedjük, és egy éjszakán át hűvös helyen vagy hűtőben pihentetjük.
Töltelékekhez
1) A xilitet és a vizet összeforraljuk. A diót a fahéjjal, vaníliakivonattal, citrom-narancshéjjal összekeverjük, a cukorsziruppal leforrázzuk, majd kihűtjük.
2) A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd elkerülve, hogy megégjen, egy tányérba öntjük.
Összeállítás
1) A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, kicsit szélesebbre, mint a gáztepsi, kb 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk.
2) Eloszlatjuk a töltelékeket 2-2 lapon. A szilvás-manduláshoz megkenjük a tésztát a házi szilvalekvárral, megszórjuk a pirított mandulával, majd a két oldalát behajtva szorosan, de óvatosan feltekerjük.
3) A diós tölteléket eloszlatjuk a maradék 2 lapon, majd az előbbihez hasonlóan azokat is feltekerjük.
4) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, és még további 15-20 percig pihentetjük, amíg a tojás megszárad rajta.
5) A tetejét villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept