Szilvás-mandulás és diós reform bejgli

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

A legnőiesebb kánikularuha a szezonban: ha egyszer felveszed, többé nem akarsz mást viselni »

Ezzel a jeges teával hűsítsd magad, ha diétázol: natúr, és nincs benne felesleges kalória »

Egy apró trükk, hogy még csinosabb legyen a bokavillantó nadrág: ilyen cipőkkel viseld »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A karácsony elmaradhatatlan édessége számomra az egyik budai cukrászdából minden évben vásárolt szilvás-mandulás bejgli. Tavaly úgy döntöttem, magam készítem el. Már volt egy bevált bejgli receptem, és két éve ez alapján készült a bejglink reform alapanyagokkal, azonban sehol sem találtam receptet a szilvás-mandulás töltelékhez. Volt marcipános, aszalt gyümölcsös mákkal, dióval, de szilvás-mandulás sehol sem. Mivel nem sikerült a titkos recept megszerzése a cukrászdából - pedig erősen próbálkoztam -, ezért a nagymamámtól kapott házi szilvalekvárt és pirított mandulát használva készítettem el a tölteléket. Az eredmény: életem legfinomabb, legszebb bejglije lett a tavalyi, most már csak így fogom készíteni. A baráti körünkben is nagyon nagy sikere volt, olyannyira, hogy idén többüknek kell elkészítenem ezt a beglikülönlegességet. Bátran ajánlom másnak is, próbálja ki!

Hozzávalók 12 személyre:

  • 50 dkg tönkölybúza fehérliszt
  • 50 g gyümölcscukor
  • 200 g vaj
  • 15 g élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 citromból nyert citromhéj (ha lehet bio citromból)
  • só ízlés szerint
  • 40 dkg szilvalekvár (házi)
  • 15 dkg mandula (vágott mandula)
  • 25 dkg dió
  • 1 citromból nyert citromhéj (ha lehet bio citromból)
  • 1 narancsból nyert narancshéj (ha lehet bio narancsból)
  • 14 dkg xilit
  • 1.5 dl víz
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 db tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Tésztához

1) A hideg tej egyik felében elkeverjük a gyümölcscukrot és az élesztőt, a másikban a megolvasztott, kihűlt vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.

2) A fenti folyékony masszákat és a lisztet a dagasztógép üstjébe helyezzük, és kb 30 perc alatt egynemű tésztává dagasztjuk.

3) A tésztát egy tálba tesszük, folpackkal lefedjük, és egy éjszakán át hűvös helyen vagy hűtőben pihentetjük.

Töltelékekhez

1) A xilitet és a vizet összeforraljuk. A diót a fahéjjal, vaníliakivonattal, citrom-narancshéjjal összekeverjük, a cukorsziruppal leforrázzuk, majd kihűtjük.

2) A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd elkerülve, hogy megégjen, egy tányérba öntjük.

Összeállítás

1) A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, kicsit szélesebbre, mint a gáztepsi, kb 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk.

2) Eloszlatjuk a töltelékeket 2-2 lapon. A szilvás-manduláshoz megkenjük a tésztát a házi szilvalekvárral, megszórjuk a pirított mandulával, majd a két oldalát behajtva szorosan, de óvatosan feltekerjük.

3) A diós tölteléket eloszlatjuk a maradék 2 lapon, majd az előbbihez hasonlóan azokat is feltekerjük.

4) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, és még további 15-20 percig pihentetjük, amíg a tojás megszárad rajta.

5) A tetejét villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ezt is szeretjük