Szilvás-mandulás és diós reform bejgli

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony elmaradhatatlan édessége számomra az egyik budai cukrászdából minden évben vásárolt szilvás-mandulás bejgli. Tavaly úgy döntöttem, magam készítem el. Már volt egy bevált bejgli receptem, és két éve ez alapján készült a bejglink reform alapanyagokkal, azonban sehol sem találtam receptet a szilvás-mandulás töltelékhez. Volt marcipános, aszalt gyümölcsös mákkal, dióval, de szilvás-mandulás sehol sem. Mivel nem sikerült a titkos recept megszerzése a cukrászdából - pedig erősen próbálkoztam -, ezért a nagymamámtól kapott házi szilvalekvárt és pirított mandulát használva készítettem el a tölteléket. Az eredmény: életem legfinomabb, legszebb bejglije lett a tavalyi, most már csak így fogom készíteni. A baráti körünkben is nagyon nagy sikere volt, olyannyira, hogy idén többüknek kell elkészítenem ezt a beglikülönlegességet. Bátran ajánlom másnak is, próbálja ki!

Szilvás-mandulás és diós reform bejgli

Hozzávalók 12 személyre

  • 50 dkg tönkölybúza fehérliszt
  • 50 g gyümölcscukor
  • 200 g vaj
  • 15 g élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 citromból nyert citromhéj (ha lehet bio citromból)
  • só ízlés szerint
  • 40 dkg szilvalekvár (házi)
  • 15 dkg mandula (vágott mandula)
  • 25 dkg dió
  • 1 citromból nyert citromhéj (ha lehet bio citromból)
  • 1 narancsból nyert narancshéj (ha lehet bio narancsból)
  • 14 dkg xilit
  • 1.5 dl víz
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 db tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Tésztához

1) A hideg tej egyik felében elkeverjük a gyümölcscukrot és az élesztőt, a másikban a megolvasztott, kihűlt vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.

2) A fenti folyékony masszákat és a lisztet a dagasztógép üstjébe helyezzük, és kb 30 perc alatt egynemű tésztává dagasztjuk.

3) A tésztát egy tálba tesszük, folpackkal lefedjük, és egy éjszakán át hűvös helyen vagy hűtőben pihentetjük.

Töltelékekhez

1) A xilitet és a vizet összeforraljuk. A diót a fahéjjal, vaníliakivonattal, citrom-narancshéjjal összekeverjük, a cukorsziruppal leforrázzuk, majd kihűtjük.

2) A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd elkerülve, hogy megégjen, egy tányérba öntjük.

Összeállítás

1) A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, kicsit szélesebbre, mint a gáztepsi, kb 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk.

2) Eloszlatjuk a töltelékeket 2-2 lapon. A szilvás-manduláshoz megkenjük a tésztát a házi szilvalekvárral, megszórjuk a pirított mandulával, majd a két oldalát behajtva szorosan, de óvatosan feltekerjük.

3) A diós tölteléket eloszlatjuk a maradék 2 lapon, majd az előbbihez hasonlóan azokat is feltekerjük.

4) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, és még további 15-20 percig pihentetjük, amíg a tojás megszárad rajta.

5) A tetejét villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük