Mézes-mustáros sültoldalas
Egyik barátnőm áradozott erről a receptről. Ki kellett próbálnom nekem is és nagy kedvencemmé vált!
Mézes-mustáros sültoldalas
Hozzávalók 6 személyre
- 1,3-1,5 kg sertésoldalas (javaslom a nagy verziót)
- 2 evőkanál csípős/erős mustár
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 2 evőkanál méz
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- só
Elkészítés:
A húst mossuk meg, tisztítsuk meg az esetleges szilánkoktól, majd a csontok mentén szeleteljük fel és tegyük félre egy tányérra, hogy kicsöpöghessen a maradék víz belőle.
Pác: a mustárt, napraforgóolajat, mézet, préselt fokhagymát, borsot és a szerecsendiót alaposan keverjük össze. Figyelem, a sót még nem rakjuk hozzá!
A lecsöpögött húsokat egyesével elkezdjük bekenni a páccal és egy tálba halmozzuk őket. Ha a végén marad még a pácból, öntsük a tetejére, illetve kenjük olyan területre, ahová kevesebb jutott. A lényeg, hogy minden oldaluk be legyen kenve. Fedjük le a tálat folpackkal és tegyük a hűtőbe 5-6 órára - én egy nappal előbb elvégzem ezt és egy egész éjszára/napra is hagyom pácolódni.
Miután bepácolódott a hús, kizsírozott tepsibe helyezzük őket, a megmaradt pácot rálocsoljuk és megsózzuk a húsok fenti oldalát. Alufóliával gondosan fedjük le és helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe. Egy órán át süssük lefedve, majd óvatosan forgassuk meg őket, sózzuk a másik oldalukat is, öntözzük meg az alatta lévő lével, és még egy fél órára tegyük vissza lefedve. Fél óra leteltével szedjük le a fóliát, locsoljuk meg a levével és még egy fél órát pirítsuk. (Természetesen, ha úgy látjuk, hogy az egy óra sütés elég volt a húsnak, akkor a fóliát előbb is levehetjük, előbb is megpiríthatjuk.)
Isteni ebéd vagy vacsorafogás! Legegyszerűbb salátával tálalni, de készíthetünk hozzá petrezselymes burgonyát!
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept