Dübbencs, avagy a krumplis kőttes

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A recept egy hagyományos krumplis kelt tésztával dolgozik, amelyet az ország nagyon sok táján ismertek régen, számos változatban. Mostanában az internetnek és a Duna TV Ízőrzők című műsorának köszönhetően, ahol egy sándorfalvai asszony mutatta meg a készítését, egyre többen fedezik fel ismét. Készítik töltetlenül is, de szilvalekvárral igazán finom. Emellett érdemes még túróval is megtölteni, mert azzal sem hibázhatunk. Ismertek sós, például kapros-túrós, illetve hajtogatott tésztás változatai is.
Kiadós adag lesz belőle, kb. 20-24 darab, tehát finom elemózsia lehet belőle például egy családi kiránduláson. Az adagokat egyébként nyugodtan lehet felezni is, ha sokalljuk.

Dübbencs, avagy a krumplis kőttes

Hozzávalók 6 személyre

  • 40 dkg krumpli
  • 1 kg liszt
  • fél liter tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg zsír (esetleg vaj)
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 15 dkg szilvalekvár

A tetejére

  • 1 egész tojás
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit megpucolva, összedarabolva tesszük fel főni; majd miután megfőtt, összetörjük. Közben az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
A még meleg krumpliban elkeverjük a zsírt, a tojások sárgáját, sót és egy kevés lisztet. Ezután ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi lisztet és jól összedolgozzuk. Szépen meg kell dagasztani, hogy a tészta puha és homogén legyen. A tepsinket ezután kizsírozzuk, a sütőt pedig előmelegítjük, kb. 180-200°C-ra.
A tésztával lisztezett deszkán dolgozunk. Két részre osztjuk és hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakból kézzel szakítunk tenyérnyi gombócokat, melyeket óvatosan, a kezünkben szétlapítunk. Ezekbe tesszük a teáskanálnyi szilvalekvár-adagokat és végül becsomagoljuk őket, hogy a lekvár sehol se jöjjön ki belőlük. Szépen sorban tepsire rakjuk, de úgy, hogy maradjon köztük hely, mert még kelni fognak 20-30 percet.
Kelesztés után megkenjük a tetejüket a felvert tojással, majd betesszük őket sülni. A sütési idő kb. fél óra.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük