Dübbencs, avagy a krumplis kőttes

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

New Yorkban is ez lesz a sikk: őszi fazonok magyar tervezőtől »

Blézer, dzseki, kabát, pulcsi: így divatosak az alapdarabok idén ősszel »

Dögös csokoládébarna smink a szemre: duplájára növeli a szemet »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A recept egy hagyományos krumplis kelt tésztával dolgozik, amelyet az ország nagyon sok táján ismertek régen, számos változatban. Mostanában az internetnek és a Duna TV Ízőrzők című műsorának köszönhetően, ahol egy sándorfalvai asszony mutatta meg a készítését, egyre többen fedezik fel ismét. Készítik töltetlenül is, de szilvalekvárral igazán finom. Emellett érdemes még túróval is megtölteni, mert azzal sem hibázhatunk. Ismertek sós, például kapros-túrós, illetve hajtogatott tésztás változatai is.
Kiadós adag lesz belőle, kb. 20-24 darab, tehát finom elemózsia lehet belőle például egy családi kiránduláson. Az adagokat egyébként nyugodtan lehet felezni is, ha sokalljuk.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 40 dkg krumpli
  • 1 kg liszt
  • fél liter tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg zsír (esetleg vaj)
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 15 dkg szilvalekvár

A tetejére

  • 1 egész tojás
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit megpucolva, összedarabolva tesszük fel főni; majd miután megfőtt, összetörjük. Közben az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
A még meleg krumpliban elkeverjük a zsírt, a tojások sárgáját, sót és egy kevés lisztet. Ezután ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi lisztet és jól összedolgozzuk. Szépen meg kell dagasztani, hogy a tészta puha és homogén legyen. A tepsinket ezután kizsírozzuk, a sütőt pedig előmelegítjük, kb. 180-200°C-ra.
A tésztával lisztezett deszkán dolgozunk. Két részre osztjuk és hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakból kézzel szakítunk tenyérnyi gombócokat, melyeket óvatosan, a kezünkben szétlapítunk. Ezekbe tesszük a teáskanálnyi szilvalekvár-adagokat és végül becsomagoljuk őket, hogy a lekvár sehol se jöjjön ki belőlük. Szépen sorban tepsire rakjuk, de úgy, hogy maradjon köztük hely, mert még kelni fognak 20-30 percet.
Kelesztés után megkenjük a tetejüket a felvert tojással, majd betesszük őket sülni. A sütési idő kb. fél óra.

Ezt is szeretjük