Igazi savanyúkáposzta

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

A legegyszerűbb szemsmink lusta napokra - 3 perc alatt kész »

Kiskutyákra cserélték a virágokat a világ legcukibb esküvői fotózásán »

A '80-as évek divatjából merít a magyar tervező: csodálta az anyukája ruháit »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Amikor a káposzta megérik, nyersen, főzve, süteményhez sütve egyaránt használható. Tárolásához azonban továbbra is elengedhetetlen, hogy folyamatosan a káposztalé alatt legyen.
Családi recept

Hozzávalók 8 személyre:

  • Káposzta igény szerint (nagy mennyiséget érdemes, mi 40-50 kg káposztát szoktunk venni)
  • 1-2 kg káposztához 2-3 dkg só
  • kömény
  • bors
  • piros erőspaprika
  • babérlevél
  • birsalma - vékony szeletekre vágva
  • 1 nagy dézsa
  • 1 lavór (mi ebbe rakjuk a nehezéket)
  • káposztagyalu
  • 2 pár segítő kéz
Recept idők

Elkészítés:

A káposztákat tisztítsuk meg, szedjük le a sérült, barna leveleiket, vágjuk félbe őket és vágjuk ki a torzsákat, majd gyaluljuk le.
Jöhet a döngölés, rétegelés: a gyalult káposztát a hordóba tesszük, sóval jól megszórjuk és jól átnyomkodjuk (döngöljük). Ezt mi kézzel végezzük addig, míg a káposzta a sótól levet nem ereszt (jó, ha ellepi a káposztát a lé). Aki nagyobb mennyiséget készít, annak megéri taposni a káposztát.
Ha egy rétegnyi káposztát átnyomkodtunk, akkor ízlés szerint keverjünk köménymagot és borsot hozzá, majd döngöljük le jó alaposan a réteget (kb 8-10 cm magas), hogy ne maradjon levegő benne. A tetejére ízlés szerint helyezzük el a pirospaprika-szeleteket, a birsalmát és a babérleveleket. Mi egy réteg tetejére 4 paprikaszeletet, 8-9 közepes birsalma szeletet és 8-9 babérlevelet teszünk.
A következő réteg döngölését az előző rétegen végezzük. Így haladunk mindaddig, amíg elfogy a káposztánk. A végén a lé lepje el a ledöngölt mennyiséget. Ha nem lepi el, öntsünk rá vizet. Végül le kell nyomni az egészet. (Mi tiszta lavórt használunk e célra). Rárakjuk a káposztára, belehelyezzük a nehezéket (súlyzókat), leterítjük egy nagy konyharuhával és a lakás egy kevésbé használt sarkába rakjuk. 2-3 hétig így hagyjuk a 10-18 fokon, majd lerakhatjuk hűvösebb helyre pincébe, vagy ki az erkély egy zártabb részére további 3-4 hétre.
Hetente legalább egyszer rá kell nézni. Ha habosodni kezd, le kell szedni, különben megromlik!

1
2
Blog.hu ajánló