Részeges vilmossal rakott kéksajtos karaj
Már a neve is mindent elárul. Itt bizony alkohol fog folyni - és nem is akármilyen. Jóféle házi körtepálinkával részegített karamellizált körte. Ez került a karajra, amit ma ebédre készítettem.
Gyümölcsök és sajtok mindig párban járnak. A körtéhez szerintem a kéksajt a legjobb, na meg persze egy kis dió.
Részeges vilmossal rakott kéksajtos karaj
Hozzávalók 4 személyre
- 8-10 szelet karaj
- 3-4 nagyobb körte
- 2 dkg barna cukor
- kéksajt
- dió
- olívaolaj
- kevés vaj
- só
- bors
- dió
- körtepálinka
Elkészítés:
Őszi-téli recept
A húsokat sózom, borsozom. Kevés olívaolajat löttyintek egy serpenyőbe, ahol a karajt elősütöm. Kisebb fehér kérget adok neki, hogy a pórusokat összehúzzam, így a lényeg a hús belsejében maradjon. Majd egy jénai aljára szedem. A fennmaradt zsiradékhoz és adtam egy kevés vajat, majd bele a cukrot és a negyedelt körtéket. Rövid ideig karamellizáltam, majd hozzáadtam a lényeget... a pálinkát. Épp hogy csak felforralom, hogy az alkohol erejét kicsit gyengítsem. Majd ráteszem a húsok tetejére. Jöhet a sajt, jó erős... kék sajt. Az egész hűtő illatozott tőle, de nem baj, így finom. Rámorzsolom a karamellizált körtére végül megszórom kevés dióval. Fóliával betakargatom, és jó 20 percre az előmelegített sütőbe teszem.
Köretnek burgonyapürét ajánlok, de ahány ház annyi szokás.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept