Salátás piskótarolád
Salátás piskótarolád
Hozzávalók 6 személyre
A piskótához
- 3 db kisebb tojás
- 1 púpozott evőkanál liszt
- só
- frissen őrölt feketebors
A házi majonézhez
- 1 db friss tojássárgája
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 teáskanál friss citromlé
- 1 teáskanál jó minőségű mustár
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál porcukor
- kevés frissen őrölt bors
A töltelékhez
- 3 db főtt tojás
- 10 dkg sonka
- 10 dkg sajt
- 2 db kápia paprika
- 1 szál újhagyma
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál házi majonéz (ha nincs, akkor bolti)
- 1 csokor friss metélőhagyma
- só
- frissen őrölt feketebors
Elkészítés:
A piskótához
3 egész tojást felütök egy magasabb falú tálban, hozzáadok egy csipetnyi sót és borsot, majd a gépi habverő legmagasabb fokozatán - szinte fehéredésig – felverem. Apránként hozzákeverem a lisztet úgy, hogy ne csomósodjon össze. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben, 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm. Miután megsült, még melegen, a sütőpapír segítségével feltekerem a keskenyebbik felénél fogva. Így hagyom kihűlni.
Házi majonézhez
1 tojássárgájához először hozzáadok 1 teáskanál mustárt, sót, borsot és a porcukrot. Az egészet jól elkeverem, majd folyamatos keverés mellett, először nagyon lassan, kis mennyiségben elkezdem folyatni hozzá az olajat. Mikor látom, hogy krémesedik, akkor bátrabban adagolom, míg az egészet fel nem veszi. A végén pedig hozzákeverem a citromlevet. Természetesen a fűszerezést egyénileg lehet változtatni. Ha friss, aprított zöldfűszereket keverünk hozzá, még ízletesebbé tehetjük.
Töltelék
3 főtt tojást nagy lyukú reszelőn egy tálba reszelek, hozzáadom a csíkokra vágott sonkát és a vékonyra vágott újhagymát, 1 paprikát és a sajt egyharmadát (lereszelve). Egy másik tálban (lehet abban is, amiben a majonézt készítettük), összekeverem a vaj háromnegyedét, a majonézt, a tejfölt, 1 evőkanál mustárt, a sót és a borsot. Majd ezt a keveréket ráöntöm az aprított hozzávalókra és jól elkeverem. Az így elkészített salátával megtöltöm a kihűlt piskótát és a maradék vajjal megkenem a tetejét, az oldalát és erre rászórom a maradék sajtot (lereszelve). Majd a tetejére aprított metélőhagymát hintek.
Tálaláskor egy tálra teszem a megmosott, leszárított salátaleveleket, középre egyenletesen elosztom a kimaradt tölteléket. Erre ráhelyezem a töltött piskótatekercset. A két oldalát vékonyra vágott, piros húsú paprikával díszítem. Tálalás előtt hűtőbe teszem, és egy-két órát hagyom összeérni az ízeket.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept