Salátás piskótarolád

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Salátás piskótarolád

Hozzávalók 6 személyre

A piskótához

  • 3 db kisebb tojás
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • frissen őrölt feketebors

A házi majonézhez

  • 1 db friss tojássárgája
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1 teáskanál jó minőségű mustár
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál porcukor
  • kevés frissen őrölt bors

A töltelékhez

  • 3 db főtt tojás
  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg sajt
  • 2 db kápia paprika
  • 1 szál újhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál házi majonéz (ha nincs, akkor bolti)
  • 1 csokor friss metélőhagyma
  • frissen őrölt feketebors
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához

3 egész tojást felütök egy magasabb falú tálban, hozzáadok egy csipetnyi sót és borsot, majd a gépi habverő legmagasabb fokozatán - szinte fehéredésig – felverem. Apránként hozzákeverem a lisztet úgy, hogy ne csomósodjon össze. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben, 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm. Miután megsült, még melegen, a sütőpapír segítségével feltekerem a keskenyebbik felénél fogva. Így hagyom kihűlni.

Házi majonézhez

1 tojássárgájához először hozzáadok 1 teáskanál mustárt, sót, borsot és a porcukrot. Az egészet jól elkeverem, majd folyamatos keverés mellett, először nagyon lassan, kis mennyiségben elkezdem folyatni hozzá az olajat. Mikor látom, hogy krémesedik, akkor bátrabban adagolom, míg az egészet fel nem veszi. A végén pedig hozzákeverem a citromlevet. Természetesen a fűszerezést egyénileg lehet változtatni. Ha friss, aprított zöldfűszereket keverünk hozzá, még ízletesebbé tehetjük.

Töltelék

3 főtt tojást nagy lyukú reszelőn egy tálba reszelek, hozzáadom a csíkokra vágott sonkát és a vékonyra vágott újhagymát, 1 paprikát és a sajt egyharmadát (lereszelve). Egy másik tálban (lehet abban is, amiben a majonézt készítettük), összekeverem a vaj háromnegyedét, a majonézt, a tejfölt, 1 evőkanál mustárt, a sót és a borsot. Majd ezt a keveréket ráöntöm az aprított hozzávalókra és jól elkeverem. Az így elkészített salátával megtöltöm a kihűlt piskótát és a maradék vajjal megkenem a tetejét, az oldalát és erre rászórom a maradék sajtot (lereszelve). Majd a tetejére aprított metélőhagymát hintek.

Tálaláskor egy tálra teszem a megmosott, leszárított salátaleveleket, középre egyenletesen elosztom a kimaradt tölteléket. Erre ráhelyezem a töltött piskótatekercset. A két oldalát vékonyra vágott, piros húsú paprikával díszítem. Tálalás előtt hűtőbe teszem, és egy-két órát hagyom összeérni az ízeket.

1
2

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük