Zsemlék és bucik

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zsemlék és bucik

Hozzávalók 6 személyre

  • 80 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl víz (attól függ hogy mennyit vesz fel) 1 kis doboz tejföl
  • 12 dkg margarin
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 tk só
Recept idők

Elkészítés:

A 2,5 dkg élesztőt 2 dl langyos vízzel az 1 ek cukorral, csipetnyi sóval és az 1 ek liszttel felfuttatjuk (kb. 20-30 perc). Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet (ha már összekevertük az egészet, kiderül, hogy mennyi liszt kell még bele, mennyit vesz fel, a lényeg, hogy ne ragadjon, és ne is legyen túl kemény a tészta), hozzáadjuk a tejfölt, az 1 db tojást, a 1,5 tk sót, a maradék vizet, lereszeljük a 12 dkg vajat. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól összegyúrjuk. (A tészta annál jobb, minél jobban össze van gyúrva.) Ezután lefedjük a nyers tésztát tartó edényt, és meleg helyen pihentetjük kb. 1 órán át, vagy amíg kétszeresére nem kel.
Ha megkelt, előkészítünk egy nagy sütőlapot, beolajozzuk, megformázzuk a bucit vagy a zsemlét, és ráhelyezzük a lapra, a tetejét vízzel kenjük le. 30 percig kb. 100 fokon kelesztjük, majd 140-150 fokon kb. még 15 percig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz. A tetejüket sülés közben érdemes még egyszer vízzel bekenni.

Ezt is szeretjük