Csülkös pacalpörkölt

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy ideig hentes és mészáros volt a szomszédom, így egy-két dolgot megtanultam tőle a pacal főzésről.A család imádja.

Csülkös pacalpörkölt

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 személyenként 0,5 kg előhűtött pacal
  • 0,20 kg füstölt csülök
  • 1 db sertésláb
  • vöröshagyma - a hús súlyának tized része
  • a hagyma súlyánál kevesebb sertészsír
  • fokhagyma - 5 kg húsonként 1 fej
  • őrölt paprika 2 dkg/hús súlya
  • erős paprika
  • frissen őrölt bors
  • őrölt kömény
  • _ Az abáláshoz_
  • 1 db babérlevél
  • szemes bors 8-10 db
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk ecet

Elkészítés:

A csülköt előző este beáztatjuk, majd kicsontozzuk, felkockázzuk 2-3 cm-es méretre. A sertéslábakat gázperzselővel megperzseljük, majd forró vízben síkár kefével megsúroljuk és fűrésszel összedaraboljuk. A pacalt tenyérnyi darabokra vágjuk és a forrástól számítva 15 percig abáljuk, nem tovább!! Ezután felcsíkozzuk, a méret az, hogy az evőkanálra helyezve mekkorát szeretnénk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk megdinszteljük, majd a tűzről levéve a lábast, hozzáadjuk az őrölt paprikát.
A bográcsolást azzal kezdjük, hogy legalulra a csülökcsontokat tesszük, majd az eldarabolt sertéslábakat csontjukkal a bogrács oldalához igazítjuk. Ha ez elfogy, jöhet a pacal: 5 összetett tenyérrel kimért pacalhoz adunk 1 összeszorított marék sót. Egy ilyen rétegre adunk a pörköltalapból és bors, fokhagyma, kömény sőt erős paprika is mehet rá, és így folytatjuk a rétegezést.
Végül felöntjük meleg vízzel, hogy az ellepje. Kemény fával tüzelünk alá és nagyon ügyelünk rá, hogy úgy mozgassuk a bográcsot, hogy a pacal körbemozogjon a bográcsban.
Az elfőtt vizet pótoljuk, de ügyeljünk rá, sűrű szaftja legyen.
Főtt sós burgonyát készítsünk mellé és valami jó házi savanyúságot, kis dinnyét kínáljunk hozzá, friss, puha kenyérrel, sőt az elvetemültebbek főzhetnek bele egy kis agyvelőt is, hogy adjanak a diétának.

Ezt is szeretjük