Hideg cseresznyekrémleves
Hideg cseresznyekrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg magozott cseresznye
- 5 dkg barna nádcukor
- 2 evőkanál méz
- 2 dl tejszín
- 1/2 kezeletlen citrom héja+leve
- 1/2 egész fahéj
- 3-4 szem egész szegfűszeg
A mandulás habhoz
- 2 db tojásfehérje
- 2 csapott evőkanál porcukor
- 1 kiskanál mandulakivonat
Elkészítés:
Az alaposan megmosott, magozott cseresznyét a cukorral felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Teatojásban hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget. A citrom sárga héjából késsel csíkokat vágok, ezt is hozzáadom a leveshez. Körülbelül 10-15 perc alatt megfőzöm. Mikor megfőtt, a teatojást és a citromhéj darabjait eltávolítom. Hozzáadom a mézet és a citrom levét, botmixerrel egyneművé mixelem. Visszateszem a tűzre, belekeverem a tejszínt, felforralom vele. Miután felforrt, leveszem a tűzről, majd az edényt hideg vízbe állítva lehűtöm.
A habhoz a tojásfehérjét a mandulakivonattal és a porcukorral kemény habbá verem. Közben egy szélesebb edényben vizet forralok, citromlevet teszek bele, és amikor forr, kanállal galuskákat szaggatok ki a habból. Egy-két perc alatt megfőzöm, először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is. Szűrőkanállal kiemelem a galuskákat, lecsepegtetem, majd a hideg cseresznyeleves tetejére teszem. Tálaláskor, száraz serpenyőben világosra pirított, mandulaforgáccsal hintem meg.
Aki tartalmasabb levesre vágyik, a megfőtt cseresznyéből félretehet és tálaláskor visszateszi a levesbe. A habgaluskákat tejben is kifőzhetjük, de vízben főzve is tökéletes.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept