Egyszerű házi kenyér

Ez is érdekelhet

Nyerj 2 főre szóló, 3 éjszakás nyaralást Ausztriába, az aktív pihenés paradicsomába (x)

Ingyenes lesz Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválja - Ekkor érdemes a Városligetbe menni (x)

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

Divat 70 kiló felett: őt kövesd az Instán, ha molett vagy, és szeretsz öltözködni »

A szezon legnépszerűbb farmernadrágjai 8 ezer forint alatt »

Helen Mirren és a tavasz: 72 évesen üdébb, mint némelyik harmincas nő »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Bár nem mindennapos nálam a kenyérsütés, azért időnként kikerül a konyhámból egy-egy fehér vagy éppen magos kenyérverzió. Most egy egyszerű fehérkenyér leírását hoztam, már nem is igazán tudom, évekkel ezelőtt honnan mentettem el a leírását. De egyszerű és finom kenyér, sonkához, kolbászhoz, főtt tojáshoz kitűnő lehet.

Hozzávalók 8 személyre:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl olaj
  • 2 tk. só
  • 2 tk. cukor,
  • 2,5 dl kézmeleg víz
Recept idők

Elkészítés:

HÚSVÉTI RECEPT

A kenyérsütő tartályába szép sorban bepakolom a hozzávalókat, és a dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Én azonban nem szoktam végigfuttatni a másfél órát. Amikor a gép befejezi a tészta tökéletes kidolgozását és \"csendben marad\", akkor lisztes kézzel kiemelem a gombócot, kicsit gömbölyítek rajta, és egy tálban hagyom meleg helyen szépen megkelni. Lisztezett felületen átgyúrom kicsit, majd megformázom és a sütőedénybe teszem. Nálam most ez egy hosszúkás forma volt, ami hivatalosan két literes. Szóval beleteszem a hosszúkásra formázott kenyeret, és három helyen bevágom a tetejét. Hagyom letakarva újra megkelni, ez idő alatt a sütő is tökéletesen bemelegszik.
Miután beteszem a kenyeret, egy pohárka vizet ügyes, gyors mozdulattal a sütő aljába tett cserépre löttyintek, hogy gőz keletkezzen a térben. Jót tesz a kenyérnek. Persze ez megoldható úgy is, ha egy tűzálló edénybe vizet teszünk be. Közepes lángon sütöm, majd amikor már szép piros a teteje, kiveszem és óvatosan kifordítom a formából. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a kenyér, kopogtassuk meg az alját. Ha kongó hangot ad, akkor jó lesz a belseje is.

1
2
Blog.hu ajánló