Egyszerű házi kenyér
Bár nem mindennapos nálam a kenyérsütés, azért időnként kikerül a konyhámból egy-egy fehér vagy éppen magos kenyérverzió. Most egy egyszerű fehérkenyér leírását hoztam, már nem is igazán tudom, évekkel ezelőtt honnan mentettem el a leírását. De egyszerű és finom kenyér, sonkához, kolbászhoz, főtt tojáshoz kitűnő lehet.
Egyszerű házi kenyér
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 0,5 dl olaj
- 2 tk. só
- 2 tk. cukor,
- 2,5 dl kézmeleg víz
Elkészítés:
HÚSVÉTI RECEPT
A kenyérsütő tartályába szép sorban bepakolom a hozzávalókat, és a dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Én azonban nem szoktam végigfuttatni a másfél órát. Amikor a gép befejezi a tészta tökéletes kidolgozását és \"csendben marad\", akkor lisztes kézzel kiemelem a gombócot, kicsit gömbölyítek rajta, és egy tálban hagyom meleg helyen szépen megkelni. Lisztezett felületen átgyúrom kicsit, majd megformázom és a sütőedénybe teszem. Nálam most ez egy hosszúkás forma volt, ami hivatalosan két literes. Szóval beleteszem a hosszúkásra formázott kenyeret, és három helyen bevágom a tetejét. Hagyom letakarva újra megkelni, ez idő alatt a sütő is tökéletesen bemelegszik.
Miután beteszem a kenyeret, egy pohárka vizet ügyes, gyors mozdulattal a sütő aljába tett cserépre löttyintek, hogy gőz keletkezzen a térben. Jót tesz a kenyérnek. Persze ez megoldható úgy is, ha egy tűzálló edénybe vizet teszünk be. Közepes lángon sütöm, majd amikor már szép piros a teteje, kiveszem és óvatosan kifordítom a formából. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a kenyér, kopogtassuk meg az alját. Ha kongó hangot ad, akkor jó lesz a belseje is.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept