Mákos, diós bejgli
Nagyon finom.
Mákos, diós bejgli
Hozzávalók 8 személyre
- A tésztához:
- 150 ml tejföl
- 20 g élesztő
- 1 tojás
- 500 g liszt
- 250 g margarin
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás a megkenéshez
- Mákos töltelékhez:
- 200 g darált mák
- 200 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 3 cl rum
- mazsola
- Diótöltelékhez:
- 200 g darált dió
- 200 g porcukor
- 50 ml tej
- 3 cl rum
- 1/2 vaníliarúd
- mazsola
- 1 ek zsemlemorzsa szükség esetén
Elkészítés:
A tésztát előző este készítjük el. A lisztet deszkán elmorzsoljuk a vajjal, rászórjuk a porcukrot és a csipet sót. A tejfölt meglangyosítjuk, beletördeljük és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást. Kicsit hagyjuk feljönni. Ráöntjük a lisztes keverékre és összegyúrjuk.
4 db cipót formálunk belőle, átlátszó fóliába csomagoljuk és másnapig betesszük a hűtőbe.
Ha teszünk a töltelékbe mazsolát, akkor forró vízben megmossuk, és leöntjük a rummal.
A diótöltelékhez felvágjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magocskákat, a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és azt felforraljuk. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a diót (ha híg, akkor kevés zsemlemorzsát szórhatunk bele).
A máktöltelékhez 100 ml vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk és elkeverjük benne a mákot. Levesszük a tűzről, és belereszeljük a citrom héját, majd belecsavarjuk a levét is. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket!
Az első tésztacipót lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és kb. 5mm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
Az 1 tojást kettéválasztjuk, és a fehérjével vékonyan megkenjük a tésztalapot. Rákenjük óvatosan az egyik töltelék felét úgy, hogy a hosszabb oldalain hagyjunk szabadon kb. 1.5- 2 cm-t. Ekkor megszórhatjuk a lecsöpögtetett mazsola negyedével.
Most a két rövidebb oldalon visszahajtunk kb. 2 cm-t (ezek lesznek az oldalai), és a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire fektetjük. Most jöhet a másik három tekercs.
Tetejüket megkenjük tojássárgával, és langyos helyen hagyjuk, míg az megszikkad rajtuk. Majd megkenjük tojásfehérjével, és ugyanúgy rászikkasztjuk.
A sütőt előmelegítjük.
Bejglijeinket sűrűn megszurkáljuk villával,majd betesszük a középső rácsra a sütőbe és aranybarnára sütjük 180 fokon. 15-20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját!
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció