Stollen

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Stollen

Hozzávalók 12 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 3 ml rum
  • 17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs ízlés szerint
  • 15 dkg mazsola
  • 8 dkg mandula
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 citrom lereszelt héja
  • egy csipet só
  • negyed kk szerecsendió
  • fél kk őrölt fahéj
  • fél kk őrölt szegfűszeg
  • A tetejére:
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

A mazsolát rumba áztatom, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát nagyon apróra darabolom.
A tejet összekeverem a porcukorral, belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem meleg helyre. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és keverjük el a lisztben a kevés sót. A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs, a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, a mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.
A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük. A kisült kalács tetejét még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon megporcukrozzuk.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk, és úgy kínáljuk.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük