Stollen

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Stollen

Hozzávalók 12 személyre:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 3 ml rum
  • 17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs ízlés szerint
  • 15 dkg mazsola
  • 8 dkg mandula
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 citrom lereszelt héja
  • egy csipet só
  • negyed kk szerecsendió
  • fél kk őrölt fahéj
  • fél kk őrölt szegfűszeg
  • A tetejére:
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát rumba áztatom, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát nagyon apróra darabolom.
A tejet összekeverem a porcukorral, belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem meleg helyre. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és keverjük el a lisztben a kevés sót. A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs, a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, a mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.
A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük. A kisült kalács tetejét még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon megporcukrozzuk.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk, és úgy kínáljuk.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük