Túrós-barackos charlotta

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Túrós-barackos charlotta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A piskótához:
  • 6 tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • fél cs sütőpor
  • A krémhez:
  • 500 g tehéntúró
  • 5 dl tejszín
  • 1 üveg őszibarackbefőtt/-konzerv
  • 1 dl a befőtt/konzerv levéből
  • 20 g zselatin
  • kristálycukor ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs habfixáló
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához a tojássárgáját a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, végül a habosra felvert tojásfehérjét. A kapott masszát sütőpapírra tesszük, szépen elegyengetjük, majd megsütjük szép világosra. A kész tésztát helyezzük egy tiszta, nedves konyharuhára még melegen, óvatosan tekerjük fel sütőpapírral együtt. A sütőpapír magába szívja a hőtől keletkező nedvességet, így a tészta nem ázik el. A feltekerést ismételjük meg kétszer, háromszor, majd a tésztát összetekerve hagyjuk kihűlni. Így, ha kihűlve megtöltjük, akkor sem fog eltörni.
A krémhez a túrót összetörjük pépesre, majd hozzáadjuk a kockára vágott barackdarabokat (hagyjunk egy pár darabot a díszítéshez), a vaníliás cukrot és a cukrot, citromhéját. A zselatint feloldjuk a baracklében, langyosra hűtjük, és 3,5 dl hideg tejszínhez adjuk. Az egészet keményre verjük, majd a kész habot hozzáadjuk a túrókrémhez.
Egy gömbölyű, kb. 2 literes edényt folpackkal kibélelünk. A piskótatekercseket kb. vékony, 1 cm-nél kisebb szeletekre vágjuk, és szorosan kibéleljük az edény belsejét, alját is. A lyukakba kis darab piskótákat teszünk. Beleöntjük az ízesített túrót, majd a tetejét is beborítjuk a maradék piskótával és lefedjük a tetejét folpackkal, picit megnyomkodjuk és hűtőbe rakjuk úgy 4 órára.
Eltávolítjuk a tetejéről a fóliát, ráteszünk egy hozzá illő tányért és átfordítjuk (ha tortaalátétet akarunk alátenni, akkor most kell, mert később már nem mozdítható), majd levesszük róla a fóliát.

1
2
Ezt is szeretjük