Vörösboros rizottóleves

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Imádom a rizottót, ez a leves egy érdekes továbbfejlesztése.

Vörösboros rizottóleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg rizottó (arborio) rizs
  • 1,5 l húsleves
  • 1,5 dl vörösbor
  • 7 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kelbimbó
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 ág rozmaring
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 5 dkg parmezán
  • fél csokor metélőhagyma
  • 5 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

SZÜRET A KONYHÁBAN A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a szalonnát. Pár perc kevergetés után mehet hozzá a hagyma. Mikor üveges, rászórjuk a rizst, ezt is párszor megkeverjük, majd ráöntjük a bort. Megvárjuk, míg az alkohol elpárolog, beleszórjuk a durvára vágott rozmaringleveleket, majd egy merőkanálnyi levest adunk hozzá. Fedőt teszünk rá, megvárjuk, míg a rizs beszívja, hozzáöntünk még egy kanállal és így folytatjuk tovább. Mikor a rizs félig megpuhult, hozzátesszük a kelbimbót és a kockákra vágott sárgarépát. Tovább kanalazgatjuk a levest. Mikor a rizs puha, 5 dkg füstölt sajtot és 5 dkg parmezánt keverünk bele, megvárjuk, míg teljesen elolvad. Ekkor felöntjük a többi levessel, összekeverjük. Nagyon lassan felforraljuk, aztán el is zárjuk a gázt.
Reszelt füstölt sajttal és nagy adag friss, aprított metélőhagymával tálaljuk.

1
2
Ezt is szeretjük