Házi rétes aszúban párolt almával

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Házi rétes aszúban párolt almával

Hozzávalók 12 személyre:

  • A tésztához:
  • 7,5 dkg rétes liszt átszitálva
  • 7,5 dkg finomliszt
  • 2 dkg zsír
  • 1 db felvert tojás fele
  • 1 dl meleg víz
  • 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
  • 1/2 kávéskanál só
  • olvasztott zsír a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 5 db nagyobb alma
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 4 ek narancslekvár
  • 1,5 dl tokaji aszú
  • 2 ek búzadara
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, beolajozzuk a felületét, majd fél órát langyos helyen pihentetjük.
Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, negyedeljük és a magházukat kivágva vékony szeletekre vágjuk.
A vajat egy serpenyőbe téve megolvasztjuk, beletesszük az almát, hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, és felöntjük a borral, majd az egészet megpároljuk. Mikor a leve már kellően elpárolgott, elkeverjük benne a narancslekvárt is, lekapcsoljuk, és hagyjuk hűlni.
A tésztát nyújtás után hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, hogy ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz feltekerni. Mielőtt megtöltjük, a tésztát olvasztott kacsazsírral nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, megszórjuk búzadarával. Ráterítjük az almatölteléket.
A terítő segítségével lazára engedve feltekerjük, majd szilikonlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk, a felvert tojás maradék felével lekenjük a tetejét, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük.
Miután megsült, felszeletelve, a tetejét porcukrozva tálaljuk.

Ezt is szeretjük