Mandulás-őszibarackos házi rétes

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mandulás-őszibarackos házi rétes

Hozzávalók 8 személyre:

  • A tésztához:
  • 7,5 dkg rétes liszt átszitálva
  • 7,5 dkg finomliszt
  • 2 dkg zsír
  • 1 db felvert tojás fele
  • 1 dl meleg víz
  • 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
  • 1/2 kávéskanál só
  • olvasztott zsír a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg fehér húsú őszibarack
  • 10 dkg finomra őrölt mandula
  • 4 ek nádcukor
  • 1 ek búzadara
  • 2 cl mandulalikőr vagy 1 tk mandulakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, beolajozzuk a felületét, majd fél órát langyos helyen pihentetjük.
Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
Az őszibarackot kimagozzuk, negyedekre vágjuk, majd ujjnyi vastagra szeleteljük. Tálba téve hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a mandulalikőrt és az őrölt mandulát. Az egészet jól összekeverjük, majd állni hagyjuk, míg a tésztát kihúzzuk.
Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikonlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.

Ezt is szeretjük