Almás-diós palacsinta karamellel

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A palacsinta nálunk mindennapos étel, mivel nagyon szeretjük. Mindig azt teszünk bele, ami épp itthon van. Nagy kedvenc a mákos, a túrós, a vaníliás krémmel töltött, vagy ez az almás-diós, amit most meg is mutatok. Ez az ízkombináció teljesen ünnepivé varázsolja az egyszerű palacsintát is.

Almás-diós palacsinta karamellel

Hozzávalók 8 személyre:

  • A palacsintához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
  • 2 db tojás
  • 3 ek barna nádcukor
  • 5 dl tej
  • 4-5 dl szódavíz
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl olaj
  • A töltelékhez:
  • 6 db közepes alma
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1 mok fahéj
  • 0,5 dl almapálinka
  • A karamellhez:
  • 5 ek cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl tej
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tojásokat, az olajat, és először kevés tejjel elkezdjük összekeverni, míg galuskatészta állagúvá válik. Majd apránként adogatva a tejet és a szódavizet, folyamatosan kevergetve sima palacsintatésztává keverjük. A tésztát fél órát pihentetjük.
Az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, és kisebb szeletekre vágjuk. A vajon megpároljuk, közben hozzáadjuk a megmosott mazsolát, cukrot és a pálinkát. Mikor az alma megpárolódott, hozzáadjuk a fahéjat és jól összekeverjük.
A tésztát a pihentetés után pici olajjal kikent palacsintasütőben egymás után kisütjük.
A cukrot megkaramellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat és jól egyneművé keverve, hozzáadjuk a tejet. Addig forraljuk, míg teljesen sima lesz. Tálaláshoz kissé felmelegítjük, míg újra folyóssá válik.
A palacsintákra szórunk egy kanálnyi darált diót, ráteszünk egy kanálnyi párolt almát, elsimítjuk és négybe hajtva a tányérra tesszük, megszórjuk egy kevés porcukorral és megcsorgatjuk ízlés szerint a karamellel.

Ezt is szeretjük