Kenyérlángos

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kenyérlángos

Hozzávalók 6 személyre:

  • A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • kb. 2 dl víz
  • 5 dkg só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 1 dkg porcukor
  • A feltéthez:
  • 5 dl tejföl
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 8 fej közepes vöröshagyma
  • kolbász, szalonna, sonka, sajt, egyéb feltét ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt beletesszük a langyos tejbe, a tetejére rászórunk 2 marék lisztet és a porcukrot, egy kicsit összekeverjük, és hagyjuk felfutni (kb. 15 perc). A lisztet és a sót beletesszük egy nagy keverőtálba. Ha feljött a kovász, ráöntjük a lisztre, és kézzel begyúrjuk a tésztát. Folyamatosan öntjük hozzá a vizet, annyit, amennyit a tészta magába veszi. Félkeménynek kell lennie, mint a lángostésztának. Letakarjuk, 2 órán át kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd három részre szedjük szét, és még 1 órán át kelesztjük.
4-5 szelet szalonnát serpenyőben kisütünk, majd kitesszük tányérra. A kisült szalonna zsírjában a felkarikázott hagymát üvegesre pirítjuk, majd beletesszük az apróra vágott fokhagymát, megsózzuk. Ha jól összepirult, ráöntjük a tejfölt, és 1-2 percig főzzük.
Az egyik tésztadarabot gyúródeszkán kinyújtjuk a tepsi méretére, kb. 1-1,5 cm vastagra. Rátesszük a tepsire, és a 250 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük, majd kivesszük, rákenjük a tejfölös mártást, ízlés szerint kolbászt, sonkát, szalonnát és sajtot. 250 fokon 35-40 percig sütjük. Így járunk el a másik két rész tésztával is. Melegen tálaljuk.

Ezt is szeretjük