Charlotte-torta
Charlotte-torta
Hozzávalók 6 személyre
- A piskótatekercshez:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 ek víz
- 4 tojás
- 2 ek baracklekvár
- A krémhez:
- 50 dkg túró
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 1 nagy marék magozott cseresznye
- 8 ek cukor
- 4 dl tej
- A díszítéshez:
- 1 dl habtejszín
- 2 cseresznyeszem szárral, levéllel együtt
Elkészítés:
NYÁRI GYÜMÖLCSÖS RECEPT
A piskótatekercshez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, félretesszük. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és vízzel fehéredésig keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és kanalanként belekeverjük a cukros masszába, majd a vége felé a fehérjéből 1-2 evőkanállal hozzákeverünk a könnyebb keverés érdekében. A megmaradt tojásfehérjét óvatosan belekeverjük. Egy tepsit és egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A tészta negyedét a tortaformába öntjük, a maradék háromnegyedét a tepsibe. Szépen elkenjünk, majd megsütjük a tésztalapot. Míg sül, egy konyharuhát bevizezünk, kiterítjük és meghintjük kristálycukorral. A megsült piskótalapot ráfektetjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a konyharuhával együtt feltekerjük, így hagyjuk teljesen kihűlni. A tortaformában levő tésztát is megsütjük, majd teljesen kihűtjük, félretesszük.
A piskótatekercset kitekerjük, megkenjük a baracklekvárral, majd újból összetekerjük, de konyharuha nélkül. Kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Egy kerek tálat kibélelünk folpackkal úgy hogy, túl lógjon a tálon, mert ezzel fogjuk lezárni a tálat, majd ebbe szépen sorban lerakjuk a piskótatekercseket. Ha marad piskótánk, akkor a tekercsek közötti hézagot kitölthetjük vele.
A krémhez a pudingport elkeverjük 4 evőkanál cukorral, felöntjünk egy kevés tejjel, csomómentesre kikeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, a jó nagy maréknyi cseresznyét, majd folyamatos keverés mellet megfőzzük. A túrót villával összetörjük, majd a pudinghoz keverjük. A krémet betöltjük a piskótatekercses tálba. A tetejét kirakjuk pár szem cseresznyével, majd lezárjuk a kerek piskótalappal. Becsomagoljuk a lelógó folpackkal, és pár órára a hűtőbe tesszük.
A teljesen lehűlt süteményt egy tortatálra borítjuk. A legegyszerűbb, ha leszedjük a tetejéről a folpackot, majd a tortatálat ráhelyezzük a tetejére, és együtt átfordítjuk. Ezután leemeljük róla a tálat, és a folpackot.
A tejszínt habbá verjük, csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, majd körben egymás mellé nyomva a habot, díszítjük a torát. Nyomunk egy kis tejszínhabot a tetejére is, ebbe ültetjük a cseresznyeszemeket, majd díszítjük a cseresznyelevelekkel.
