Gulyás-paprikás székely módra

- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Helyesíráskvíz, amit sokan elrontanak: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Julia Roberts barátnőjét játszotta a Micsoda nőben - Ma tuti elsétálnál az 58 éves színésznő mellett az utcán
- Általános iskolai helyesíráskvíz: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Magyar is van a világ leghíresebb mémjei között: a rajtuk szereplő emberek így megváltoztak az évek során
Minél nagyobb adagban készül, annál finomabb. Bográcsban is kiváló! Friss házi kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk. Italnak piros bort fogyaszthatunk hozzá.
Gulyás-paprikás székely módra
Hozzávalók 4 személyre:
- A gulyáshoz:
- 60 dkg sertéscomb vagy marhahús
- 2 szál füstölt kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek zsír
- 1 ek őrölt édes pirospaprika
- 2 pirospaprika
- 1 zöldpaprika
- 2 paradicsom
- 6 nagyobb burgonya (piros)
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 kis erős pirospaprika
- 3 babérlevél
- 1 kk őrölt kömény
- só
- bors
- 1 csokor petrezselyem
- A nokedlihez:
- 8 ek liszt
- 1 tojás
- csipetnyi só
Elkészítés:
Egy lábasban vagy magas falú serpenyőben felolvasztott zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott húst, felszeletelt kolbászt, az őrölt édes pirospaprikát és kb. 3 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk az apróra szelt a paradicsomot, paprikákat, a felkockázott krumplit és ízesítjük a hozzávalókkal: erős pirospaprika apróra vagdalva, babérlevél, kömény, só, bors, és felöntjük vízzel.
Felforraljuk és fedő alatt pároljuk kb. 1 órán át. Időről időre megkeverjük, hogy ne égjen meg. Mindezt addig csináljuk, amíg megpuhul a hús és a burgonya.
Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a fokhagymát (apróra vágva vagy fokhagymanyomón áttörve). Fedő nélkül 3 percig főzzük.
Legvégül az apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk.
A nokedlihez mély keverőtálba szitáljuk a lisztet, a közepébe nyomott mélyedésbe beleütjük a tojást, sózzuk és eldolgozzuk, majd időnként kevés vizet hozzáadva, néhányszor megkeverve, kissé folyós nokedlitésztává keverjük. Addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz. Vizet forralunk, csipet sót és kevés olajat teszünk a vízbe. A tésztamasszát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük, akkor a tészta nyúlóssá válik) vizezett vágódeszkára tesszük és egy késsel vagy nokedliszaggatóval forró, lobogó, sós vízbe szaggatjuk, néha megkeverjük.
1-2 perc főzés után, mikor már feljött a nokedli a víz tetejére, szűrőkanállal kihalásszuk, lecsurgatjuk, ezt követően hideg, folyó víz alatt leöblítjük.

Még több recept