Gulyás-paprikás székely módra

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minél nagyobb adagban készül, annál finomabb. Bográcsban is kiváló! Friss házi kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk. Italnak piros bort fogyaszthatunk hozzá.

Gulyás-paprikás székely módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • A gulyáshoz:
  • 60 dkg sertéscomb vagy marhahús
  • 2 szál füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 ek őrölt édes pirospaprika
  • 2 pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 6 nagyobb burgonya (piros)
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 kis erős pirospaprika
  • 3 babérlevél
  • 1 kk őrölt kömény
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • A nokedlihez:
  • 8 ek liszt
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábasban vagy magas falú serpenyőben felolvasztott zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott húst, felszeletelt kolbászt, az őrölt édes pirospaprikát és kb. 3 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk az apróra szelt a paradicsomot, paprikákat, a felkockázott krumplit és ízesítjük a hozzávalókkal: erős pirospaprika apróra vagdalva, babérlevél, kömény, só, bors, és felöntjük vízzel.
Felforraljuk és fedő alatt pároljuk kb. 1 órán át. Időről időre megkeverjük, hogy ne égjen meg. Mindezt addig csináljuk, amíg megpuhul a hús és a burgonya.
Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a fokhagymát (apróra vágva vagy fokhagymanyomón áttörve). Fedő nélkül 3 percig főzzük.
Legvégül az apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk.
A nokedlihez mély keverőtálba szitáljuk a lisztet, a közepébe nyomott mélyedésbe beleütjük a tojást, sózzuk és eldolgozzuk, majd időnként kevés vizet hozzáadva, néhányszor megkeverve, kissé folyós nokedlitésztává keverjük. Addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz. Vizet forralunk, csipet sót és kevés olajat teszünk a vízbe. A tésztamasszát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük, akkor a tészta nyúlóssá válik) vizezett vágódeszkára tesszük és egy késsel vagy nokedliszaggatóval forró, lobogó, sós vízbe szaggatjuk, néha megkeverjük.
1-2 perc főzés után, mikor már feljött a nokedli a víz tetejére, szűrőkanállal kihalásszuk, lecsurgatjuk, ezt követően hideg, folyó víz alatt leöblítjük.

Ezt is szeretjük