Isteni házi kenyér

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Furcsa fotók készültek Rihannáról: különös háttér előtt pózolt »

Gigi Hadidról meseszép fotók készültek: talán sosem volt még ilyen nőies a modell »

Mi történt már megint Nicole Kidman arcával? Átlátszó ruhája sem vonja el róla a figyelmet »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Érdemes este elkészíteni a kovászt, és másnap reggel lehet is sütni a családnak a finom kenyeret.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg liszt
  • 35 g élesztő
  • víz
  • 1 kk cukor
  • 5 kk só
Recept idők

Elkészítés:

Elkészítjük a kovászt: 40 dkg liszthez hozzámorzsoljuk az élesztőt, leöntjük 2 bögre (kb fél liter) langyos vízzel, hozzáadjuk a cukrot, majd elkeverjük, lefedjük, és legalább 5-6 órán át kelesztjük. Érdemes tálcát tenni az edény alá, ha kifutna a kovász.
A kovászhoz hozzáadjuk a maradék lisztet, a sót, és lisztezett deszkán alaposan összegyúrjuk (legalább 10 perc). Minél tovább gyúrjuk a tésztát, egészen hólyagosra, annál könnyebb, légiesebb lesz a kenyér. Ruganyos tésztát kell kapnunk, ami elválik a kezünktől. Ha még ragacsos, szórjunk hozzá annyi lisztet, amennyit szükséges. Végül kenyér formájúra alakítva a tésztát kelesztjük további 20 percig.
Végül egy magas falú, kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük, vizes kézzel végigsimítjuk a tetejét, majd kevés lisztet szórunk rá, bevagdossuk, hogy a levegő sülés közben távozhasson.
180-200 fokon 35-40 perc alatt szép barnára sütjük. Ha ropogós héjú kenyeret szeretnénk, sütés közben többször is megkenjük vizes ecsettel a tetejét.

Ezt is szeretjük