Isteni házi kenyér

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érdemes este elkészíteni a kovászt, és másnap reggel lehet is sütni a családnak a finom kenyeret.

Isteni házi kenyér

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg liszt
  • 35 g élesztő
  • víz
  • 1 kk cukor
  • 5 kk só
Recept idők

Elkészítés:

Elkészítjük a kovászt: 40 dkg liszthez hozzámorzsoljuk az élesztőt, leöntjük 2 bögre (kb fél liter) langyos vízzel, hozzáadjuk a cukrot, majd elkeverjük, lefedjük, és legalább 5-6 órán át kelesztjük. Érdemes tálcát tenni az edény alá, ha kifutna a kovász.
A kovászhoz hozzáadjuk a maradék lisztet, a sót, és lisztezett deszkán alaposan összegyúrjuk (legalább 10 perc). Minél tovább gyúrjuk a tésztát, egészen hólyagosra, annál könnyebb, légiesebb lesz a kenyér. Ruganyos tésztát kell kapnunk, ami elválik a kezünktől. Ha még ragacsos, szórjunk hozzá annyi lisztet, amennyit szükséges. Végül kenyér formájúra alakítva a tésztát kelesztjük további 20 percig.
Végül egy magas falú, kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük, vizes kézzel végigsimítjuk a tetejét, majd kevés lisztet szórunk rá, bevagdossuk, hogy a levegő sülés közben távozhasson.
180-200 fokon 35-40 perc alatt szép barnára sütjük. Ha ropogós héjú kenyeret szeretnénk, sütés közben többször is megkenjük vizes ecsettel a tetejét.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük