Töltött fogas (csuka)
Töltött fogas (csuka)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 db 1,5 kg-os (vagy nagyobb) fogas (csuka)
- 2 db szikkadt zsemle
- 30 dkg csirke- vagy kacsamáj
- 25 dkg gomba (legjobb a szegfűgomba)
- Só, paprika, bors - ízlés szerint
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 db tojás
- 15 dkg bacon szalonna vagy házi füstölt szalonna
- 4 db alma
Elkészítés:
A konyhakészre tisztított halat 2 cm-ként beirdalom, besózom és félreteszem. Az előzőleg beáztatott zsemléből, májból, tojásból és a fűszerekből tölteléket gyúrok. Közben egy kis zsíron megdinsztelem a gombát és azt is a töltelékhez keverem. Ha nagyon lágy lenne a töltelek, lehet hozzákeverni egy kis zsemlemorzsát is. A halat előveszem, a tölteléket a belsejébe töltöm, és hústűvel vagy fogpiszkálóval a hasa alját összetűzöm. Az irdalásokba hajszálvékony fokhagymaszeletet teszek. Enyhén kikent tepsibe helyezem a hasával lefelé, és betakargatom a bacon szalonnával. A tepsibe rakom még a maradék tölteléket és a 4 db almát. Előzőleg az almák száránál egy kis mélyedést vágok, és abba körömnyi vajat rakok. Az alma a hal megtámasztására is jó. Az egészet letakarom alufóliával, és kb. 40 percig sütöm. Ezután leveszem a fóliát. Ha kell, kissé meglocsolgatom az összegyűlt lével és visszateszem 10-15 percre, hogy piruljon. A töltelék isteni, a hal sem szárad ki a szalonnától. (Minden karácsonykor ez a család főmenüje. Ja, és 21 éve horgászom a Balatonon.)