Rumos-vaníliás szilvás süti
Dédnagyimtól örökölt receptgyűjteményében találtam még évekkel ezelőtt, ő őszibarackkal vagy ringlószilvával készítette leginkább, és persze rumosan, vagy különböző likőrökkel, pálinkával jó szaftosan. Sülés közben csak úgy szálltak az illatok.
Télen sűrű szilva- vagy baracklekvárt kanalazott a tetejére, és forrón szeletelve, melegen ettük.
Pofonegyszerű recept, és az elkészítési mód is praktikus, nem munkaigényes. A végeredmény pedig, hmmm..
Nyáron és télen is egyaránt sláger, nálunk sokszor vendégváró és mindig elfogy.
Rumos-vaníliás szilvás süti
Hozzávalók 6 személyre
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- csipet só
- 3 vaníliás cukor
- 1 sütőpor
- 6 egész tojás
- 6 dl tej
- 1 szem őrölt szegfűszeg
- 2-3 tk őrölt fahéj
- kb. 80 dkg kimagozott szilva
- rum vagy rumaroma
- vaj a jénai kikenéséhez
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A szilvákat megmossuk, magját eltávolítjuk, nagyobb kockákra vágjuk.
Egy jénai tálat vagy közepes, magas falú tepsit kivajazunk nagyon vékonyan.
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A lisztet, cukrot, tejet, csipet sót, sütőport és a 6 tojás sárgáját turmixgéppel elkeverjük, ebbe beleforgatjuk a kemény habot, majd a jénai aljára beleöntjük a tészta 1/3-át, és ezt kb. 15-20 percig sütjük, míg rezgős-kocsonyás nem lesz.
Ezután a tészta maradék 2/3-át ráöntjük a forró masszánkra, és beledobáljuk a felkockázott szilvákat.
Megszórjuk a tetejét őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, meglocsoljuk ízlés szerint rummal, végül a vaníliás cukorral, ez majd a sütés során rá fog karamellizálódni.
(Ha gyerekek részére készül, a rumot kihagyjuk.)
Még kb 40-45 percet sütjük 180 fokon.
Kihűtve, hidegen fogyasztjuk.
(Készítettem már nektarinnal is, csipet mentával, császárkörte-likőrrel megbolondítva - mennyei!)
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept