Rumos-vaníliás szilvás süti

- Elképesztően nőies az idei táskadivat: ezek a fazonok most a legnépszerűbbek »
- 4 olcsó sporteszköz, ami hatékonyabbá teszi az otthoni edzést: így segítik az alakformálást »
- Finom karcsúsító turmix, ami alaposan felpiszkálja a lusta anyagcserét: kipucolja a méreganyagokat, elhajtja a felesleges vizet »
- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Helyesíráskvíz, amit sokan elrontanak: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- Magyar is van a világ leghíresebb mémjei között: a rajtuk szereplő emberek így megváltoztak az évek során
Dédnagyimtól örökölt receptgyűjteményében találtam még évekkel ezelőtt, ő őszibarackkal vagy ringlószilvával készítette leginkább, és persze rumosan, vagy különböző likőrökkel, pálinkával jó szaftosan. Sülés közben csak úgy szálltak az illatok.
Télen sűrű szilva- vagy baracklekvárt kanalazott a tetejére, és forrón szeletelve, melegen ettük.
Pofonegyszerű recept, és az elkészítési mód is praktikus, nem munkaigényes. A végeredmény pedig, hmmm..
Nyáron és télen is egyaránt sláger, nálunk sokszor vendégváró és mindig elfogy.
Rumos-vaníliás szilvás süti
Hozzávalók 6 személyre:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- csipet só
- 3 vaníliás cukor
- 1 sütőpor
- 6 egész tojás
- 6 dl tej
- 1 szem őrölt szegfűszeg
- 2-3 tk őrölt fahéj
- kb. 80 dkg kimagozott szilva
- rum vagy rumaroma
- vaj a jénai kikenéséhez
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A szilvákat megmossuk, magját eltávolítjuk, nagyobb kockákra vágjuk.
Egy jénai tálat vagy közepes, magas falú tepsit kivajazunk nagyon vékonyan.
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A lisztet, cukrot, tejet, csipet sót, sütőport és a 6 tojás sárgáját turmixgéppel elkeverjük, ebbe beleforgatjuk a kemény habot, majd a jénai aljára beleöntjük a tészta 1/3-át, és ezt kb. 15-20 percig sütjük, míg rezgős-kocsonyás nem lesz.
Ezután a tészta maradék 2/3-át ráöntjük a forró masszánkra, és beledobáljuk a felkockázott szilvákat.
Megszórjuk a tetejét őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, meglocsoljuk ízlés szerint rummal, végül a vaníliás cukorral, ez majd a sütés során rá fog karamellizálódni.
(Ha gyerekek részére készül, a rumot kihagyjuk.)
Még kb 40-45 percet sütjük 180 fokon.
Kihűtve, hidegen fogyasztjuk.
(Készítettem már nektarinnal is, csipet mentával, császárkörte-likőrrel megbolondítva - mennyei!)


Még több recept