Túrós lepény lekvárral

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Túrós lepény lekvárral

Hozzávalók 12 személyre:

  • A lepényhez:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • pici só
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • cukor ízlés szerint
  • A lekvárhoz:
  • 25 dkg sárgadinnye
  • cukor
  • 1 mokkáskanál xilit
  • 1 citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót és a kristálycukrot, kikeverjük.
2 tojássárgáját adunk hozzá, majd a 3 evőkanál tejfölt és jól elkeverjük.
Annyi tejet öntünk (folyamatosan) a masszánkhoz, hogy a tészta összeálljon. Közben lisztezzük.
A lehető leggyorsabban összeállítjuk a tésztánkat (nem szabad sokáig gyúrni, mivel a margarin a kezünk melegétől megolvad, és ragacsossá teszi azt, ez további lisztezést, tehát kemény tésztát eredményezne).
Tehát a tésztát kigömbölyítjük és lisztezett tálban letakarva pihentetjük kb. 15 percig.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrás nélkül kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.
A sütőtepsinket kivajazzuk, liszttel meghintjük, a tésztánk egyik felét beletesszük. Villával megszurkáljuk, majd töltjük a fent leírt töltelékkel. A tetejére borítjuk a tésztánk másik felét és villával megszurkáljuk.
A tojássárgáját vízzel (vagy tejföllel) kikeverjük, megkenjük a tetejét.
170-180 fokon sütjük kb. 30 percig.
25 dkg sárgadinnyét lereszelünk, cukorral, 1 mokkáskanál xilittel és a citrom levével lekvárt főzünk belőle.

Ezt is szeretjük