Túrógombóc bormártásban
Túrógombóc bormártásban
Hozzávalók 4 személyre
- A bormártáshoz:
- 1 dl édes fehérbor
- 0,3 dl víz
- 1 evőknál cukor
- 1-2 kanál keményítő vagy pudingpor (én puncs pudingot adtam hozzá, hogy színes legyen)
- tejföl vagy tejszín
- A gombócokhoz:
- 25 dkg félzsíros túró
- 5 dkg búzadara
- 2 tojás
- 1 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg zsemlemorzsa vagy mák
- 1-2 evőkanál olaj
- szőlő
- pici só
Elkészítés:
Túrógombócot készíteni nem nehéz, de tudni kell egy-két fortélyt hozzá, hogy ne legye kemény vagy éppen lágy.
1. Hagyjunk időt a darának, hogy megdagadhasson.
2. A tojások nagyságát vegyük figyelembe.
3. A túró nedvességét is nézzük.
4. Galuskaállagú legyen a massza.
5. Egy próbát érdemes nézni, mert akkor még lehet lágyítani ill. keményíteni.
A bort, a vizet, a cukrot és a pudingport sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk.
A túrót, a búzadarát és a tojásokat egy kis kanál sóval, citromhéjjal összekeverjük, majd min. 1 órára hűtőbe tesszük.
Egy nagy fazékban forraljunk enyhén sós vizet.
A zsemlemorzsát kevés olajon pirítsuk meg egy serpenyőben, adjunk hozzá egy kanál cukrot.
A gombócokat vizes kézzel formázzuk meg, és tegyünk a közepükbe idénygyümölcsöt(meggy, szilva, barack - én szőlőt tettem).
A lobogó forró vízbe helyezzük a gombócokat, de egyszerre ne sokat.
Négy-öt perc elteltével feljönnek a gombócok a víz tetejére (egy kicsit megmozgathatjuk), kivesszük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában/mákban.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept