Rákóczi túrós
Rákóczi túrós
Hozzávalók 6 személyre
Tészta
- 25 dkg liszt
- 0,5 cs. sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 0,5 citrom leve és héja
- 2-3 ek baracklekvár
Töltelék
- 3 tojás sárgája
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 0,5 citrom leve és héja
Tetejére
- 4 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1-2 csepp citromlé
- baracklekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1 cm vastagra kinyújtjuk. Ha a tészta nagyon lágy lenne, akkor célszerű betenni nyújtás előtt még kicsit a hűtőbe, hogy dermedjen, utána könnyebb lesz a nyújtás. Előfordulhat, hogy a tészta elszakad, vagy nem tudjuk átemelni a kinyújtott tésztát a tepsibe, de nem kell megijedni, mivel ennél a tésztánál nem számít ha elszakad, mert utána ki tudjuk tölteni a foltokat a maradék tésztával és nem fog látszani a foltozás. A tésztát megkenjük baracklekvárral.
Elkészítjük a túrós tölteléket és a baracklekváros tésztára öntjük.
Berakjuk a sütőbe, közepes lángos sülni. Ez idő alatt a tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, citromlével, cukorral tovább verjük, majd ha a túrón és a tésztán látszik már, hogy picit átsült, akkor a túróra helyezzük a habot. A még szebb süti miatt, nyomózsákkal (vagy akár egy nejlonzacskóval, aminek az egyik sarkát kivágjuk majd) is lehet habot a tetejére nyomni, majd pedig tetszés szerint baracklekvárral díszíteni.
Visszatesszük a sütit a sütőbe, de a sütő ajtaját kicsit kitámasztjuk, hogy a tészta ne süljön már tovább, de a hab száradni tudjon a tetején, hogy ropogós legyen majd. Mikor világosbarna már a hab is, elkészült a sütike.
Eszméletlen finom tud lenni, ha elkészült!:)
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept