Kürtőskalács
A kürtőskalács készítésének fortélyát 1-2 éve már akkor elkezdtem tanulmányozni, amikor lányom párjától kaptam dorongokat, amelyet ő készített. Azóta többször csináltam, próbálkozom eltalálni a legmegfelelőbb tésztát, de sok mindenre kell odafigyelni.
Ha valaki a ropogósabb változatot szereti, akkor vékonyabb tésztát kell feltekerni, tovább sütni. Ízesítésben is próbálkozok, a fahéjas nagyon menő, de készítettem már kakaós, kókuszos változatot is.
Kürtőskalács
Hozzávalók 8 személyre
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
- 12 dkg cukor
- fél liter tej
- 1 citrom héja
- só
- fahéj/kókusz/kakaó
Elkészítés:
A kenyérsütő üstjébe beleöntöttem a cukros tejben felfuttatott élesztőt(kb. 5 dl-be).
Hozzákanalaztam az átszitált lisztet,tojássárgáját, sót, a többi tejet. A margarint vagy vajat később kb. 10 perc keverés után adtam hozzá. A gép szépen kidolgozta, és jól megkelt. A tésztát kinyújtottam, derelyevágóval egy hosszú csíkra vágtam. A dorongokat bekentem zsírral, majd rátekertem a tésztacsíkokat, és lekentem ismét olvasztott zsírral.
Majd belehengergettem az ízesített cukorba, és már mehetett is a fehéren izzó parázs fölé, úgy 10 percre. Folyamatosan forgatni kell őket. Ha szépen megkaramellizálódott a cukor, akkor egy pár perc pihentetés után, kicsit megkocogtatva, lejön a dorongról a megsült kalács.
Sörös dobozon is nagyon jól megsül!!!
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept