Grízes tészta mentás-eperszósszal
Grízes tészta mentás-eperszósszal
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g bármilyen tészta( én úgy gondolom nem kell tradicionálisan ragaszkodni a metélthez)
- 15 dkg búzadara
- 2 kanál zsír vagy olaj
- só
- 1 bögre víz
- 500 g eper
- 5 evőkanál eper szörp
- 3-4 mentalevél
- mazsola
Elkészítés:
Eperszósz:
Az epreket megtisztítjuk, szűrőbe tesszük, majd a vízcsap alatt alaposan leöblítjük.
Turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítjük a mentalevelekkel együtt.
Hozzáadjuk a szörpöt, és ha nem elég édes, akkor még cukorral pótoljuk.
Ha nagyon sűrű, vízzel hígíthatjuk.
Grízes tészta: A serpenyőnket feltesszük a tűzhelyre, majd beleöntjük az olajat/zsírt, majd a darát, és folyamatosan kevergetjük. Nem kell türelmetlenkedni, először nehezen kezd pirulni, de ha nem figyelünk oda, pillanatok alatt oda éghet, és akkor dobhatjuk ki. Szóval türelemmel keverjük, sózzuk, és barnás színig pirítjuk. Nem fekete!
Mikor már egyenletesen lepirult, hozzáadunk egy bögre vizet.
Gyorsan átkeverjük, lefedjük,és 1 perc múlva elzárjuk a lángot.
Hagyjuk párolódni!
5-6 perc múlva beszívja a vizet, akkor ismét átkeverjük villával.
A közben megfőtt tésztával összekeverjük, és az eperszósszal, pár szem mazsolával tálaljuk.

