Sárgabarackos kocka (sütés nélkül)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sárgabarackos kocka (sütés nélkül)

Hozzávalók 6 személyre:

A kekszes alaphoz:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 5 dkg darált mandula
  • 12 dkg puha vaj
  • 9 dkg olvasztott étcsoki
  • házi sárgabaracklekvár

A krémhez:

  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 dl habtejszín
  • 1,5 zacskó zselatin
  • 1 vaníliás krémtúró
  • 1 kg jó érett, édes sárgabarack (ennek a feléből készül a lekvár, így ha valakinek már van otthon lekvárja, akkor elegendő lesz a fél kg barack is)
Recept idők

Elkészítés:

A lekvárhoz a fél kg barackot jól mossuk meg, vágjuk ketté, magját távolítsuk el, és tegyük fel főni egy akkora lábosban, amekkorában az összes barack elfér. Adjunk hozzá ízlés szerinti cukrot és kb. 1,5 dl vizet (a cukor mennyisége a barack érettségétől/édességétől függ és attól, hogy mennyire édesen szeretjük a lekvárt). Főzzük teljesen puhára (én a barack héját nem szoktam lehúzni, mert teljesen szétfő), majd a gázról lehúzva botmixerrel keverjük sűrűre. Tegyük vissza a gázra, forraljuk fel és készen is van. Hűtsük langyosra.

A kekszes alaphoz a darált kekszet morzsoljuk össze a porcukorral, a vajjal, gyúrjuk hozzá a gőz fölött felolvasztott csokit, majd annyi langyosra hűlt baracklekvárral keverjük össze, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem összeálló, jól formázható masszát kapunk. Ezt a kekszes masszát nyomkodjuk bele egy közepes méretű tepsi aljába.

A vaníliakrémhez a tojások sárgáját keverjük habosra egy kisebb lábosban a cukorral, vanília aromával. Közben a tejet és a tejszínt melegítsük össze, majd vékony sugárban, állandó kevergetés mellett csorgassuk a cukros tojáshoz. Az egészet alacsony lángon, a kevergetést abba nem hagyva, sűrítsük be. Vegyük le a tűzről. A zselatint keverjük csomómentesre kb. 6 evőkanál vízzel és melegítsük össze (forralni nem szabad! csak addig hagyjuk a láng felett, amíg a zselatin felolvad a vízben), majd a vaníliás krémből tegyünk hozzá pár kanállal, keverjük el és borítsuk bele a többi vaníliás krémbe. Végül adjuk hozzá a krémtúrót is és hűtsük langyosra.

A megmaradt fél kg barackot szintén mossuk meg, vágjuk ketté, magját szedjük ki és kevés víz, valamint cukor hozzáadásával pároljuk puhára (a cukor mennyiségére a fentebb írtak érvényesek itt is: a barack érettségétől/édességétől függ). Amint a barack héja megráncosodott, szűrjük le, és terítsük szét a kekszes alap tetején.

A barackos-kekszes alapra öntsük rá a langyos vaníliakrémet, és tegyük hűtőbe dermedni.

Amint a krém már nem folyós, vegyük ki az édességet a hűtőből és díszítsük ki a száraz serpenyőben rózsaszínűre pirított mandulával és a megmaradt baracklekvár egy részével. (A többi lekvárt tegyük el, jó lesz reggelire vagy más sütikhez is.)

Szerezd meg most 10% kedvezménnyel Mentes anyu szakácskönyvét!

Kedvenc receptkönyvünk, melynek minden nő konyhájában ott a helye, most 10% kedvezménnyel elérhető kizárólag a FeminaShopban május 3-16. között!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani. Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük