Kókuszkrémes kávétorta

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lányom kívánsága volt szülinapjára ez a torta. Mivel receptem nem volt hozzá, összehoztam különböző receptekből és a fantáziámra hagyatkozva.

Kókuszkrémes kávétorta

Hozzávalók 12 személyre

A piskótakarikához

  • 7 tojás
  • 14 dkg kristálycukor
  • (17 dkg liszt) 15 dkg liszt + 2 dkg azonnal oldódó kávépor

A kókuszkrémhez

  • 1,5 csomag (6 dkg) főzős vaníliaízű pudingpor (én kettővel csináltam)
  • 7 dl tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg margarin
  • 15-20 dkg porcukor

Csokoládés ganache

  • 155 g darabokra tört, jó minőségű étcsokoládé
  • 155 ml tejszín

Kávékrém a díszítéshez

  • a recept szerint 500 g porcukor – de én soknak találtam, csak a felét használtam, és így is elég édes lett
  • 250 g sótlan vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál forró víz (kávés vizet használtam+ még kávéport)

Cukormáz írókázáshoz

  • 1 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg keményítő vagy rizsliszt
Recept idők

Elkészítés:

A tortakarikához kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. Előkészítjük az eszközöket.
Tészta bekeverése: A tojásokat kettéválasztjuk és a cukor 1/3-át a sárgájával a 2/3-át a fehérjével habbá verjük. A két habos tömeget egybetelepítjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet.
A tortakarika töltése: A kész masszát tortakarikába öntjük, és 160-170 C-on 25 perc alatt készre sütjük. A kisült karikát lelisztezzük, és saját gőzében megfordítva hűtjük. Kihűlés után 3 részre vágjuk.
A kókuszkrém:
A pudingport 1,5 dl tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, majd a többi, időközben felforralt tejhez öntjük és krémmé főzzük. A tűzről levéve a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. Ha kihűlt, krémmé keverjük. A margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Kanalanként hozzáadjuk a vaníliás kókuszkrémet is. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk és a krémmel töltjük. Ganache csokival vontam be a tetejét.
Csokoládés ganache:
Gőz fölé helyezünk egy lábast, amibe beletesszük a csokoládé-darabokat és a tejszínt. Vigyázzunk, hogy a lábas ne érjen bele a gőzölgő vízbe. Fakanállal kevergessük, amíg szépen el nem olvad a csokoládé, és egynemű nem lesz az egész. Ezután tegyük félre hűlni, és addig várjunk, amíg olyan állagúvá nem válik, amit könnyen lehet kenni. Tehát nem maximálisan szétfolyós, és nem is teljesen szilárd. Egyszerűen ráöntöttem a tortára, de meg kell várni hogy ne legyen nagyon folyós.
Kávékrém a díszítéshez:
Úgy sötétebb vagy világosabb, mennyire adagoljuk a kávét. A szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, majd adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot, a vaníliát és a vizet. Mixerrel a legnagyobb fordulatszámon kb. 5 perc alatt hófehérré változik, majd színezhető is. Habzsákból díszítettem. A tetejét még díszítettem cukormázzal.
Cukormáz írókázáshoz:
A friss tojásfehérjét kemény habbá verjük, a kétszer átszitált porcukrot folytonos keverés közben, lassanként a habhoz adjuk. Adhatunk hozzá 3 dkg keményítőt vagy rizslisztet is. Akkor jó, ha lassan folyik.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük